Bevaringsplaner for hule eiker og eremitt

Miljømyndighetene utarbeider nå bevaringsplaner for naturtypen hule eiker og for billearten eremitt, en art som lenge var ansett som utdødd i Norge.

Fylkesmannen i Vestfold har fått i oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning (DN) å lage forslag til handlingsplaner – det vil si bevaringsplaner – både for landets hule eiker og for den kritisk truede norske bestanden av eremitt. Levende eksemplarer av denne billen ble for første gang på mer enn hundre år funnet i 2008 i hule trær på Tønsberg gamle kirkegård i Vestfold. Leteaksjoner etter eremitt har foreløpig ikke avdekket andre funnsteder.

Fylkesmannens forslag til de to handlingsplanene er nylig sendt på høring. Norsk institutt for naturforskning (NINA) har levert det faglige grunnlaget til begge. Norsk institutt for skog og landskap har gitt faglige bidrag til handlingsplanen for hule eiker.

Database og skjøtsel

Handlingsplanen for hule eiker har som mål å hindre at trærne blir fjernet eller svekket på grunn av menneskelig aktivitet. Det er her tale om trær som kan være flere hundre år gamle, og som er leveområde for mange arter av insekter, lav og sopp.

Ett tiltak er å lage en database med oversikt over alle kjente forekomster av hule eiker. Neste tiltak er å skaffe oversikt over behovet for skjøtsel, og å gjennomføre skjøtselen for de viktigste hule eikene i alle fylker der slike trær finnes.

Ifølge forslaget bør det i alle eikefylker foretas en gjennomgang av hvilke trær, tregrupper og skogbestander som har mest akutt behov for skjøtsel. Gjennomgangen skal munne ut i en prioritert liste.

Naturreservater

I Norge finnes to viltvoksende arter av eik, sommereik (Quercus robur) og vintereik (Quercus petraea). Det antas at de fleste hule eikene i Skandinavia er mellom 200 og 500 år gamle.

Sommereik finnes på Østlandet fra Ringsaker i Hedmark til Sigdal i Buskerud, og videre i et bredt belte langs kysten fra svenskegrensen til Smøla i Møre og Romsdal. Vintereik forekommer langs kysten fra Nesodden i Akershus til Sula i Møre og Romsdal.

Det går fram av handlingsplanen at de mest verdifulle gamle eikeskogene med grove hule eiker i noen grad er vernet som naturreservater. Andre bør prioriteres for vern, blir det påpekt. I noen slike naturreservater kan bevaringsmålet bli å la bestanden utvikle seg i retning av naturtilstanden, uten skjøtsel.

Kirkevergen i Tønsberg

Handlingsplanen for billearten eremitt (Osmoderma eremita) er i første omgang avhengig av «et nært og godt samarbeid med Kirkevergen i Tønsberg», skriver Fylkesmannen i Vestfold i brevet til høringsinstansene. Dette har sammenheng med at Kirkevergen i Tønsberg er forvaltningsmyndighet for den gamle kirkegården der den antatt utryddede arten ble gjenoppdaget i 2008. «Bestandsstørrelsen på denne lokaliteten overskrider neppe 50 reproduserende individer», blir det påpekt.

Ett prioritert tiltak er å sikre et lengst mulig liv for de trærne der eremitten finnes i dag. Et annet tiltak er å sørge for at det utvikles flest mulig nye hule trær i umiddelbar nærhet av funnstedet.

Det bør også vurderes å lage kunstige «hule trær» i form av delvis uthulte trestokker av eik, heter det i rapporten. Disse hule trestokkene kan i så fall plasseres inntil funntrærne.