Hygiene- og miljøbevissthet styrer utviklingen

I barnehagen lærer barna å stenge av vannet med albuene og vi lener oss mot toalettdøren for å få den opp uten å berøre dørvriderne.

Økt fokus på smittevern og hygiene gjør berøringsfrie VVS-produkter stadig mer etterspurte.

– Bedre kjøkken- og baderomshygiene er effektivt i forhold til smittevern. I tillegg har berøringsfrie produkter en viktig miljødimensjon, siden både vann- og strømforbruk reduseres. Likevel er det nok først og fremst hygienebevissthet som øker etterspørselen, sier Torodd Blad hos VVS grossisten Brødrene Dahl as.

Sykehus, offentlige bygg og serveringssteder møter skjerpede krav til hygiene. Men også i norske hjem vil selvpålagte krav til hygiene bli skjerpet i fremtiden, spår VVS-bransjen.

– Toalettlokk som lukker seg selv eller toalettskåler som registrerer bevegelse møter fremdeles skepsis blant folk flest, men berøringsfrie blandebatterier og tørkedispensere er noe man har begynt å venne seg til, forklarer Blad.

Bedre kvalitet og økte valgmuligheter

De første berøringsfrie VVS-produktene kom på markedet i begynnelsen av 90-tallet, men de første årene var sensorkvaliteten varierende. Knappe tyve år senere finnes det en rekke valgmuligheter både for bad og kjøkken fra store produsenter som for eksempel, Oras, Iqua, Ifö, Geberit og Pressalit. Rørleggere med faste grossistforbindelser kan nå tilby folk berøringsfire VVS-produkter tilpasset vanlige hjem innenfor en rekke kategorier. Blant annet finnes:

- Berøringsfire kjøkkenbatterier

- Berøringsfire blandebatterier for dusj

- Toalett med sensorbasert nedspyling

- Berøringsfri veggplate for vegghengt klosett

- Selvlukkende toalettsete

Viktig miljøaspekt

Beregninger viser at berøringsfrie blandebatterier for servanter og dusj reduserer vannforbruket i størrelsesorden 40-60 prosent sammenlignet med bruk av tradisjonelle blandebatterier. Dessuten avtar strømforbruket når varmtvannet ikke står og renner.

– Miljøengasjementet varierer blant folk, men det er flere i dag enn for ti år siden som er villige til å bidra i det store miljøregnskapet – selv om det koster litt. Her må boligutviklerne gå foran med et godt eksempel og bruke denne typen produkter i nye boligbygg, mener Blad.

De berøringsfrie alternativene ligger høyere i pris enn enkle standardprodukter, men setter man dette opp mot bedre hygiene, redusert smittespredning og miljøgevinster, er det en ekstra kostnad stadig flere mener lønner seg i lengden.

De som er interessert i å vurdere berøringsfireprodukter i sitt hjem bør ta kontakt med rørleggeren for å høre hva vedkommendes grossistforbindelser kan tilby innenfor feltet.