Vil ha tiltak mot avskoging på Vestlandet

Fylkesmannen i Hordaland etterlyser effektive tiltak for å hindre at gran- og furuskogen i fylket blir hogd ned uten at det blir foretatt nyplanting på arealene.

Det er lett å takka ja til tilbud om hogst og pengar i kassa, men tyngre å gje frå seg pengar til å etablera skog som vil gje inntekter til barnebarna ein gong i framtida», skriver Fylkesmannens landbruksavdeling i et brev til Landbruks- og matdepartementet.

Samtidig blir det hevdet at mange skogeiere i mindre grad er opptatt av en bærekraftig ressursforvaltning, slik skogbruksloven legger opp til.

Skogarealet minker

I perioden 2002-2008 ble det hogd gjennomsnittlig 2.200 dekar skog i Hordaland årlig. I 2002 ble det plantet ny skog på 2.400 dekar, mens plantearealet i 2008 var redusert til 970 dekar. Denne utviklingen har ført til at det foregår en stor reduksjon av skogarealet i fylket, blir det påpekt.

Fylkesmannen mener at dette i framtida vil gi store negative konsekvenser i form av redusert CO2-binding og reduserte verdier for skogeierne og samfunnet for øvrig.

Kontroll og sanksjoner

Nedgangen i planting av ny skog hevdes å ha sammenheng med at kommunene i fylket «tar særs lett på dette viktige arbeidet».

Fylkesmannen i Hordaland spør Landbruksdepartementet om det i den nye skogbruksloven fra 2005, og i forskriftene til loven, finnes noen hjemmel for at overordnede organer kan føre kontroll og sette i verk sanksjoner overfor kommuner som ikke tar alvorlig det ansvar de har etter skogbruksloven.

Fylkesmannen spør også om departementet har vurdert å innføre en slik hjemmel, dersom den ikke allerede finnes.