Flere flytter Sankthans til fredag

Stadig flere av oss gjør som svenskene: Flytter sankthansfeiringen fra 23. juni til nærmeste fredag.

I år ser det ut til at fredag 26. juni blir den store kvelden for mange. Oslo Brannvesen hadde før helgen mottatt 35 søknader om bålbrenning i forbindelse med sankthansfeiringen. Halvparten har søkt om å få tenne bål tirsdag 23. juni, som er den egentlige sankthanskvelden.
- Den andre halvparten ønsker å tenne bål fredag 26. juni, og noen også lørdag 27. juni, opplyser Ida Kojedahl i Oslo kommune til NTB.

Brannvesenet i Oslo venter enda noen søknader om bålbrenning innen fristen 16. juni.

Som svenskene
Midtsommerfesten i Sverige legges alltid til den helgen som er nærmest 24. juni, med midtsommeraften fredag og midtsommerdag lørdag.

I år er det tydeligvis ekstra fristende å kopiere svenskene, fordi sankthanskvelden tirsdag 23. juni er lite egnet kveld for fest og moro.

I Ålesund - som er kjent for sine høye og flotte sankthansbål - er byggingen av det opptil 30 meter høye bålet på Slinningsodden godt i gang. Det skal tennes fredag 26. juni klokken 22,00, opplyser bålsjef Ruben Pedersen Barstad til NTB.

- Vi tar hensyn til alle som er med og bygger bålet og til publikum. De fleste går på skole eller er i fast arbeid. Da blir tirsdagskvelden en lite egnet kveld, sier Pedersen Barstad.

Begge deler
Bålet på Slinningsodden er en attraksjon av de sjeldne. Både Hurtigruten og turistskip som er i området er på plass når tønnen på toppen tennes. Først tre-fire timer senere er kjempebålet på sitt mest intense.

- Vi regner med at det skal bli 30 meter høyt. Etter tradisjonen skal de tre som har jobbet mest med byggingen av bålet få æren av å klatre opp og tenne på tønna på toppen, sier Pedersen Barstad.

Varabrannsjef Johnny Stølen i Ålesund er usikker på i hvor stor grad Slinningsbålet setter standard for datoen for sankthansfeiringen i byen.

- Barnefamiliene får uansett ikke med seg Slinningsbålet, fordi det tennes så sent, sier Stølen til NTB.
Brannvesenet i byen har ingen ordning med godkjenning av sankthansbål, og har dermed heller ikke oversikt over hvor mange som legger feiringen til fredagen.