Et godt resultat krever vask

- Jeg har flere ganger sett at malingen har flasset av fordi underlaget ikke har vært vasket før man har malt, sier malermester Tina Juuhl i malerfirmaet Bratfoss AS.

De fleste vil bli fortest mulig ferdig når de skal male stua eller kjøkkenet, og det kan være fristende å gå på med maling og pensel med det samme. Det er dessverre ingen god idé, i følge malermester Tina Juuhl.

- Malingsprodusentene bruker mye tid på å finne ut hvordan vedheften kan bli best mulig, og dagens malinger har veldig god heft. Men det forutsetter at underlaget er rent. Hvis du maler oppå et lag med støv eller fett, blir det liggende en hinne mellom underlaget og den nye malingen, og heften blir mye dårligere. Til slutt vil malingen sprekke opp og flasse av, og da kreves det mye arbeid for å gjøre det pent igjen. Derfor sparer du mye ekstra arbeid senere ved å ta deg tid til å rengjøre underlaget grundig før du maler, forteller hun.
 
- Må male på nytt
På kjøkkenet er matos og fett som regel det største problemet. I stua og andre rom vil det alltid danne seg et lag av støv og små, løse partikler på veggene.

- Hvis det har blitt røkt sigaretter i rommet så vil nikotinen legge seg som et gult belegg i taket, og den vil trenge gjennom malingen og fortsatt være synlig hvis du maler over den. Hvis du maler oppå et belegg av nikotin og opplever at det trenger igjennom så er det for sent, og da hjelper det ikke lenger å vaske. Da må du gå over med et strøk isolergrunn, en spesiell grunning som ikke slipper partikler gjennom, for å holde nikotinen inne før du maler over på nytt, forteller Juuhl.
 
Fort gjort
Det er en myte at rengjøring tar så lang tid. Produktsjef Mattias Olovsson i Jordan anbefaler å benytte moderne rengjøringsverktøy som mopp og mikrofiberklut.

- 90% av all smuss består av tørre partikler. Disse fjernes også best tørt, og tørrmopping er en effektiv metode. Tørrmopping fungerer også perfekt for å fjerne slipestøv, forteller han.

Den sterke statiske effekten som oppstår i en tørr mopp når den dras over flater gjør at mikrostøv, hår og lo fester seg til moppeklutens små fibre. Smuss og støv forblir i moppekluten til den skylles i varmt vann etter bruk.

- I rom der det har vært røkt sigaretter, eller i rom med peis eller matos bør man påføre husvask i taket ved hjelp av en liten sprayflaske, og deretter tørke av med en ren mopp som skylles jevnlig i rent vann. På kjøkkenet og våtrom kan moppekluten fuktes med rent, lunkent vann tilsatt salmiakk eller husvask. Kluten fjerner da effektivt fett og urenheter. Såpe etterlater en fettfilm som gir dårlig heft, og bør derfor ikke brukes når du skal male over, sier Olovsson.

Ved vanskelige flekker anbefales det å påføre litt ekstra vann direkte på flekken, og så tørke bort med den fuktige moppekluten.