Ni av ti kan få digital-tv på hytta

3. februar skrur NRK og TV 2 av de gamle tv-senderne i to av landets tre største hyttefylker. Da er det gamle nettet slukket i de største hyttefylkene i Norge.

Men hytteeierne trenger ikke fortvile. Ni av ti hytteeiere i Norge kan få digital-tv med vanlig tv-antenne på hytta.

- Overgangen til digital-tv i eteren omfatter også hytteeierne. Mellom 15 og 20 prosent av RiksTV sine 329 000 kunder bruker allerede tv-abonnementet sitt på hytta, sier informasjonssjef Jens-Petter Gjelseth i RiksTV.

Enkelt å installere
RiksTV, som er den tredje største tv-distributøren i Norge, satser sterkt på hyttemarkedet. Selskapet tror svært mange hytteeiere vil fortsette med vanlig tv-antenne på hytta, også etter at det gamle analoge tv-nettet forsvinner. En av grunnene er at mange hytteeiere vegrer seg for å sette opp en stor parabolantenne på hytteveggen.

- På landsbasis kan 87 prosent av hytteeierne bruke vanlig tv-antenne også i den digitale verden. De tre største hyttefylkene i Norge er Oppland, Buskerud og Hedmark. I disse fylkene er hyttedekningen fra 85 til 89 prosent i det digitale bakkenettet, sier Gjelseth.
Informasjonssjefen tror det er flere grunner til at RiksTV allerede har gjort det sterkt, også i hyttemarkedet.

- RiksTV er enkelt å installere. Rikspakken gir tilgang til 20 kanaler, deriblant alle de store norske, de mest populære utenlandske kanalene og de nye nisjekanalene. Vi har også landets minste tv-tilbud til de som vil ha få kanaler, sier Gjelseth.

Flere alternativ for hyttefolket
Hyttefolket har flere alternativ å velge mellom hvis de vil bruke vanlig tv-antenne.
- Er du blant dem som bruker hytta bare deler av året, kan det lønne seg med månedskort. Da får du alle kanalene i Rikspakken på månedsbasis til 300 kroner pr. måned. Man velger selv hvor mange måneder abonnementet skal være aktivt, og slipper å betale for abonnementet når hytta ikke er i bruk. Bladet Hytteliv har slått fast at dette fort kan bli det billigste alternativet for hytteeiere, sier Gjelseth.

Mange hytteeiere har også fått øynene opp for gratistilbudet i det digitale bakkenettet.
- Da får man TV 2, Lokal-TV og Frikanalen i tillegg til hele NRKs radio og tv-tilbud, som er fritt tilgjengelig i det digitale bakkenettet. TV 2 vil være gratis ut hele 2009. Det eneste man må kjøpe er en mottaker, som nå selges til under 500 kroner, sier Gjelseth.

De som har Rikspakken fra før, vil kunne nyte godt av rabattordningene. RiksTV gir nemlig 70 prosent rabatt på abonnement nr. to til seks til sine kunder. Rabattert abonnement betyr 20 kanaler på hytta til under tusenlappen for et helt år.

- I sum mener vi at vi har et godt tilbud til hytteeiere. Spørsmålet folk må stille seg er hvor mange kanaler man ønsker, og om man vil ha et helårstilbud eller ikke, sier Gjelseth.

Sjekk dekningen
Akkurat nå er det mange hytteeiere som vurderer ulike tilbud fra tv-distributørene for å unngå å få svart tv-skjerm på hytta i vinterferien. For de fleste står valget mellom RiksTV og et av parabolselskapene.

- Hytteeiere bør først sjekke sin dekning i dekningskartet på våre nettsider. Kartet er søkbart og enkelt å navigere i. Mange har en tv-antenne fra før på hytta, og i de fleste tilfeller kan denne brukes. Vi råder folk til å først prøve med den antennen man har. Er det behov for å skifte til en kraftigere antenne, bør du velge en retningsbestemt utendørsantenne. Styr unna de små bordantennene, er rådet fra Gjelseth. For hytteeiere som ikke har dekning fra det digitale bakkenettet, er parabolantenne ofte det eneste alternativet.

Faktaboks:
HAR SLUKKET: I disse fylkene er det gamle analoge nettet allerede slukket: Rogaland, Oslo, Akershus, Østfold, Buskerud, Vestfold, Telemark, Hordaland, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane
SKAL SLUKKE: I disse fylkene skal det analoge tv-nettet slukkes i år: Oppland og Hedmark (3. februar), Aust-Agder og Vest-Agder (9. juni), Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag (3. november), Nordland (17. november), Troms og Finmark (1. desember)