Ny vår for Husbanken?

Ja, hvorfor ikke. Flere instanser som NBBL og OBOS foreslår nå at Husbanken må få tilbake den kraften denne viktige statsbanken hadde i sin tid. Husbanken hadde en særdeles viktig oppgave i forbindelse med gjenreisningen etter krigen. Vi så også hvor viktig banken var på begynnelsen av 1990-tallet da vi opplevde en skikkelig bankkrise her i landet. Nå ser vi det samme igjen. Når de private bankene går i hi, vil Husbanken kunne være redningen for svært mange.

 

Det er greit at mange politikere med ledende bankfolk i spissen har villet at Husbanken skulle dra dit pepperen gror. Men når det svinger som verst i krisetider lurer vi på hvor de private bankene er. Mange viser i alle fall liten vilje og evne til å hjelpe til med å opprettholde boligbygging og annen viktig samfunnsbygging.

Det å øke husbankrammen til 20 milliarder kroner som NBBL foreslår vil være et signal om at Statens Husbank igjen kan bli en viktigere samfunnsaktør enn hva som har vært tilfelle de siste årene. Husbanken har hele tiden vært der, men den har de siste årene fått andre oppgaver. Nå er det på tide at den blir en oppegående bank igjen som kan konkurrere med de private bankene.

I denne saken er vi helt på linje med Martin Meland i OBOS.