Ruinert til fjells og ved sjø

Det kommer nå stadig inn meldinger om personer og bedrifter som går konkurs på grunn av satsing på store turist- og hytteprosjekter. Det som ofte går igjen i disse prosjektene, er at man har satset på meget betalingsdyktige kjøpere.

Ofte var prislappen 5 millioner kroner eller mer for hvert objekt som skulle selges. Nå står en rekke usolgte ferieleiligheter og hytter rundt det ganske land. Det man i ettertid kan spørre seg om er hvilke markedsundersøkelser som er foretatt før man satte spaden i jorda. Det er nemlig grenser for hvor mange mennesker som har råd å kjøpe feriesteder i mangemillionersklassen.  

Man kan også spørre seg hvilken kredittvurdering som har vært lagt til grunn. Mange banker - og ofte lokalbanker - har gått sterkt inn i flere av disse prosjektene. Nå er både utbyggerfirma og flere av bedriftene som har stått for selve utbyggingen konkurs - eller på randen av konkurs. De har tapt alt - og skal feriedrømmen selges er vi også redd for at bankene vil tape.

Vi har lenge advart mot den utvikling vi har sett når det gjelder utbyggingen av feriepalasser - og vi kan derfor ikke beskyldes for å være etterpåklok.
Nå kan nok noen få kjøpe flotte prosjekter på billigsalg. Håpet vårt er at man undersøker muklighetene for salg litt mer nøye neste gang. Skjønt - nå har vel bankene lært en gang for alle?