Kriminelt!

Det var opprørende å følge FBI-sendingen på NRK som tok opp situasjonen for en rekke boligbyggere som har blitt lurt trill rundt av en tysk byggmester. Alle hadde anmeldt mannen til politiet og til Økokrim på grunn av svindel og bedrag, men saken ble bare henlagt. Det er etter vårt syn kriminelt. Vi var ellers ikke særlig imponert over statssekretæren fra justisdepartementet som skulle svare for seg. Det ble tynn suppe.

 

Nå står en rekke hus uferdig. Ja, vi ser et håndverk og en utførelse som er under pari. Den tyske entreprenøren har forsynt seg godt fra de ulike byggeplassene - ja , han har simpelthen stjålet byggematerialer som husbyggerne har betalt for i god tro.

Nå har han forlatt Norge med krav på nær 30 millioner kroner hengende over hodet. Vi frykter at de stakkars husbyggerne aldri ser noe til de pengene.

Dersom en bilist kjører fem kilometer for fort, står politiet klar med bøteboken, men å ta de virkelige store kjeltringene som vi her har sett eksempler på fra byggenæringen, har ikke politiet kapasitet til. Så snart en slik kjeltring beveger seg i ulike politiområder blir det enkelt for vedkommende å svindle en rekke personer.

Dette er også konkursgjengangere. De kan holde på i årevis. Men hvorfor kan ikke politifolk snakke sammen om de er fra Romsdal eller Oslo eller Nordland. Hårreisende.

Den seriøse del av byggenæringen har tatt opp dette problemet en rekke ganger, men da er personlighetsvernet til kjeltringene så viktig å beskytte at man ikke kommer noen vei. Dette må det ryddes opp i.