Kan spare tusenlapper på ny strømavtale

Bevisste strømkunder kan redusere strømregningen sin med minst et par tusenlapper ved å skifte strømleverandør.

Selv om prisen på strøm er nokså stabil akkurat nå, er det nemlig store prisforskjeller fra den ene leverandøren til den andre.

Det er ikke verre å skifte strømleverandør enn å skifte bank. Timeprisen for å gjøre jobben kan være ganske god.

I tredje kvartal i år har bytteaktiviteten trolig økt en god del.

- Årsaken er at sluttbrukere i Midt- og Nord-Norge har oppdaget at standard variabel strøm fra landsdekkende leverandører har vært billigere for dem enn spotavtale, opplyser seksjonssjef Thor Erik Grammeltvedt i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

2.000 kroner spart
For kunder med vanlig standardkontrakt varierer kilowattimeprisen nå fra 62,70 øre hos rimeligste landsdekkende leverandør til 74,45 øre hos landets dyreste leverandør. Med et helt vanlig forbruk på 20.000 kilowattimer i året gir dette en prisforskjell på godt over 2.000 kroner.

De rimeligste landsdekkende leverandørene er Vitel (62,70 øre/kWh) og Gudbrandsdal Energi Lavpris (62,81 øre/kWh). De to dyreste i landet er Tussa-24 og Stranda Energiverk på Sunnmøre som forlanger henholdsvis 73,90 øre og 74,45 øre per kilowattime.

Spot og fastpris
Også på spotmarkedet er forskjellene ganske store. Vitel og Kraftinor er billigst med påslag på børsprisen på henholdsvis 0,75 øre og 0,84 øre/kWh. I den andre enden forlanger Energi1 Kraftsalg Follo AS et påslag på 4,60 øre/kWh av sine spotpriskunder.

Billigste og dyreste leverandør av ettårs fastpris holder til i Møre og Romsdal. Rauma Energi Kraft AS tilbyr en fastprisavtale til 58,50 øre/kWh, mens Nordvest Kraft AS, som dekker 14 kommuner på Sunnmøre, forlanger 65,99 øre/kWh av sine kunder for en tilsvarende avtale.

Treårs fastprisavtale er det få selskaper som tilbyr, og prisene varierer fra 61,25 øre/kWh til 65,60 øre/kWh.

Usikre strømkunder
- I perioder med små prisforskjeller har antall leverandørbytter ligget lavt. Dette kan kanskje skyldes en viss usikkerhet, og i tillegg at det tross alt må gjøres en jobb for å gjennomføre et bytte, sier seksjonsleder Thor Erik Grammeltvedt i Norges vassdrags- og energidirektorat til NTB.

Han sier at bytteaktiviteten er størst når strømprisene er veldig høye, for eksempel i tørrår. De to første kvartalene i år er det relativt få som har byttet leverandør.

Grammeltvedt har en mistanke om at det har vært noe større aktivitet i tredje kvartal, fordi det har vært lønnsomt for abonnenter i Midt- og Nord-Norge å endre sin strømavtale fra spot til standard variabel avtale hos landsdekkende leverandører. Byttetallene for tredje kvartal er ennå ikke klare.