Konkurser til fjells

Det kommer nå meldinger om at det ene eventyrslottet etter det andre i fjellheimen går konkurs. Det samme gjør aktørene bak. I de siste årene er det investert svimlende summer i leilighetsprosjekter o l høyt til fjells. Mange av disse prosjektene er meget luksuriøse - og inngangsbilletten for å kjøpe en andel/leilighet har vært svært høy - ofte mange millioner kroner.

 

Vi vet at det går en smertegrense for vanlige folk (og dem er det som kjent flest av) på noen ganske få millioner (maksimalt to - tre) for å kjøpe en bolig de skal bo i fast. Det første vi merket i boligkrisen denne gang var at det var bygget alt for mange leiligheter over dette nivået - og de kjøperne som eventuelt hadde råd til å kjøpe de dyre leilighetene var ikke der.

Helt til det siste er det bygget luksusleiligheter i fjellet til mange millioner kroner - flere ligger i prisleiet fem til ti millioner kroner. De som sto bak disse prosjektene oste av optimisme - og bankene som finansierte gikk på limpinnen.
I månedene som kommer kan de som fortsatt har penger - og det er jo mange - få seg meget billige hytter og hytteleiligheter i fjellet. Men spørsmålet er hvor lenge man skal vente.

Andres ulykke er ikke å forakte er det sikkert mange som mener. Men vi synes virkelig synd på dem som er blitt lurt til å kjøpe noe skrekkelig dyrt og som nå ser at tilsvarende leiligheter selges på billigsalg. Men man kan egentlig ikke skylde på andre enn seg selv for at man gjør slike tabber. Man kan gjerne bli lurt og forledet, men de fleste burde være i sine fulle fem når slike avgjørelser som å investere millioner kroner i en fritidsbolig, skal tas.

Dette er ikke et forsøk på å være etterpåklok og belærende. Vi har gang på gang advart mot utbyggingen av mange luksusprosjekter. Det er nemlig et meget begrenset marked for slike prosjekter i Norge.