Radon skumle greier

Mange lever farlig uten å vite om det. Vi tenker på alle som bor i hus som står på tomter hvor det siver opp usynlig, men farlig radongass. Hvert år dør anslagsvis 280 mennesker som følge av den radioaktive gassen bare her i landet. Det er mye kunnskap om dette, men likevel gjøres det alt for lite for å forebygge problemet. Dersom man tar hensyn til dette før boligen settes opp, kan man spare mye i forhold til å gjøre utbedringene etterpå.

 

Det er spesielt lungekreft man kan få av radongass - og her røykerne 20 ganger mer utsatt en folk som ikke røyker. Man kan med enkle midler måle om det siver opp radon fra grunnen eller ikke. Problemet er å stanse gassen slik at den ikke kommer inn i huset.

Legger man en spesiell duk i tomtegrunnen før huset bygges, er man på den helt sikre siden. Icopal er en av de bedriftene som i årevis har forsøkt å fortelle om dette problemet. De har også en løsning.
Vi synes det bør være naturlig at kommunene kommer med krav til utbyggere slik at gassen stanses før den kommer inn i husene.