Sjekk husets tilstand før du maler

Kan du med hånden på hjertet svare at det står bra til med huset? Eller er du en av de mange som egentlig ikke vet, men regner med at alt er Ok? De fleste sjekker bilen én gang eller to i året, men ikke huset, som er verdt mange ganger mer, skriver Scanox på sine hjemmesider.

 

Det er store penger å spare hvis du venner deg til å ta en jevnlig kontroll hver vår eller høst. Ta en tur med notisblokk og skriv ned det du mener bør sjekkes grundigere.

Kjeller, kryprom og blindkjeller
Det er viktig at slike rom er godt ventilerte. Lukter det mugg, er det fare på ferde og du bør kontakte fagfolk. Kontroller ventil-nettingen og se at den ikke er rustet igjen eller er full av skitt.

Grunnmuren
Puss og maling skal sitte fast. Maling som flasser kan tyde på fuktgjennomgang innenfra fordi ventilasjonen er for dårlig, utvendig maling er for tett eller at fukt stiger opp i muren. MurSitt fungerer ypperlig som toppstrøk etter at muren er vasket og løs og gammel maling fjernet.

Utvendig kledning
Er det på tide med en ny behandling? Er det svarte prikker på treverket, kan dette vaskes bort med Scanox-produkter. Stikk forsiktig med kniv på særlig utsatte steder. Går kniven dypt inn i treverket kan det tyde på råte. Ta i så tilfelle kontakt med fagfolk! Er veggen derimot klar for behandling, vurdér så beis, dekkbeis eller maling.

Derfor skal du velge produkter som gir skikkelig trebeskyttelse:
Butinox-systemet består av Butinox Oljegrunning som trenger dypt inn i treverket og metter porene og motvirker dermed fuktopptak i treverket. Effektive råtehindrende stoffer i oljegrunningen tilføres treverket, slik at det minsker faren for soppangrep. Dette er spesielt viktig for nytt og ubehandlet treverk.
Toppstrøket utgjør den beskyttende hinnen som strykes over og hefter til grunningen. Toppstrøkets oppgave, foruten å gi den ønskede farge og utseende til huset, er å beskytte mot nedbrytning fra solens uv-stråler, samt å beskytte treverket mot vær og vind.

Butinox 1 er en transparent oljebeis som fremhever treets vakre og levende struktur. Den gir en vannavvisende overflate. Butinox 2 er en oljedekkbeis som gir en avdempet trestruktur, en vannavvisende overflate og beskytter bedre mot sollys. Butinox Oljemaling gir treverket en tilnærmet total beskyttelse mot UV-stråling og har lang holdbarhet. Ønsker du derimot å benytte svært fargestabile og miljøvennlige alternativer er Butinox Futura Dekkbeis eller Butinox Fasademaling riktige valg. De er fyldige og lette å jobbe med. Alle produktene inneholder aktive stoffer mot sopp- og algevekst. Husk alltid å mette endeveden!

Vinduer og dører
Dette er utsatte konstruksjoner som må kontrolleres ofte. Stikk forsiktig med kniven i treverket i nedre ramme og karm. Kontroller at vinduene henger riktig på hengslene uten å subbe, og at hjørnejern og beslag er intakt og solid festet i underlaget.

Takrenne
Løv og barnåler blir gjerne liggende i takrenner. Derfor er det viktig at disse holdes rene. En god regel er å vaske takrenner et par ganger i året, og samtidig kotrollere at skjøter og koblinger er tette. Lekkasjer repareres med syntetisk fugemasse.

Taktekking
Tak vil over tid misfarges av mose og skitt. En høytrykksspyling fjerner enkelt mose, ( Takpapp og Takshingel skal ikke høytrykkspyles) sprukken takstein byttes ut. Avflasset maling fra aluminimum og stålplater fjernes, grunnes og flekkes. Om mulig løft på tekkingen for å kontrollere at underlagspapp, sløyfer og lekter ser fine ut. Sjekk vindskier, dekkbord og gjennomføringer som for eksempel avtrekkskanaler. Husk sikkerhetstau ved arbeid på tak.

Trapper og terrasse
Stikk forsiktig med kniven i bjelker og ved sammenføyninger hvor vann kan samle seg. En utekonstruksjon som svikter og gir etter, kan være farlig. Pass på at det ikke samler seg løv og barnåler som holder på fuktigheten.

 

http://www.scanox.no/