Enova om varmepumper

I luft, jord, sjø og fjell finnes det energi i form av varme. Denne energien kan utnyttes til å varme opp boliger, til tross for at temperaturen i utgangspunktet er lavere enn det du ønsker, skriver Enova.

 

En varmepumpe henter ut energien fra omgivelsene, og flytter den til innsiden av huset i form av varme. En varmepumpe bruker mindre energi til å produsere samme mengde varme enn en vanlig elektrisk ovn. Varmepumpene navngis etter hvor de henter varmen fra. De vanligste er luftvarmepumpe, vannvarmepumpe bergvarmepumpe, sjøvarmepumpe og jordvarmepumpe.

Varmeenergien hentes via en utedel som suger inn luft, eller en kollektorslange plassert i sjøvann, jord eller fjell. Deretter hever varmepumpen temperaturen og varmen avgis til boligen gjennom innedel, et sentralvarmeanlegg med radiatorer eller som gulvvarme.

Hvorfor varmepumpe?
Spar strøm: Du kan spare mellom 20-60 prosent av strømmen som brukes til oppvarming av bolig og varmt vann.

Spar penger: En varmepumpe kan levere varme til omtrent 1/3 av prisen sammenliknet med direkte elektrisk oppvarming.

Spar miljøet: Bruk av varmepumper vil redusere strømforbruket og dermed dempe behovet for import av kjerne- og kullkraft fra utlandet.

Komfort: Du får behagelig varme og et godt inneklima.

Enkelt: Lite vedlikehold og enkel i drift. Varmepumpen trenger lite tilsyn og det trengs ingen opplæring.

Før du investerer i varmepumpe, bør du først finne ut om varmepumpe virkelig er det mest effektive tiltaket for å redusere energibehovet i boligen din. Selv for hus bygd på 70- og 80-tallet kan økt isolasjon og skifting av vinduer være et vel så effektivt tiltak som å investere i varmepumpe.


http://www.minenergi.no/sitepageview.aspx?sitePageID=1020