Enova om energieffektive hvite- og brunevarer

De fleste velger hvite- og brunevarer etter andre kriterier enn strømforbruk. Funksjon, utseende og andre egenskaper ved apparatet vil vanligvis være mer avgjørende enn strømforbruket, skriver Enova på sine hjemmesider.

 

Hva som er ditt behov, vet bare du. Poenget er at det nesten alltid finnes et energieffektivt alternativ. Hvis du er bevisst de valgene du gjør, er det mulig å spare både penger og miljø.

Selv om den tekniske utviklingen har ført til lavere energibruk per produkt, har hyppigere bruk gitt en økning i energibruk. Levetiden på apparatene bidrar også til at det kan være mye å spare på å velge riktig. Når du f.eks. kjøper et kjøleskap bestemmer du hvordan strømforbruket blir i årevis framover.

Hvite- og brunevarer, husholdningsapparater, datautstyr og annet teknisk utstyr i et hjem utgjør i dag ca. 15 prosent av det totale energiforbruket - men andelen er stigende.

I oversikten under får du en illustrasjon av hva forbruket til noen hvite- og brunevarer kan være. Eksemplet er for en familie som bor i en 120 m2 stor bolig. Som du ser bruker ikke det elektriske utstyret så mye strøm hver for seg, men mange bekker små gjør som kjent en stor å.