Tragiske skogbranner

Vi får nå stadig flere rapporter om at en rekke hytter er brent opp som følge av de mange skogbrannene vi har hatt i den senere tid. Mange bolighus og andre bygninger er også i stor fare. I skrivende stund brenner det mange steder - og problemet er at man flere steder ikke har kontroll. I Norge har vi ikke den skogbrannberedskap vi burde hatt.

 

Nå er det viktig at sentrale politikerne og representanter fra myndighetene setter seg sammen for å finne ut hvordan man kan forberede denne beredskapen.

Skogbranner har vi hatt til alle tider - og de vil fortsatt blusse opp. Men ved en skikkelig beredskap vil mulighetene til å få kontroll og slukke slike branner bli større. Det at Norge gror igjen gjør ikke saken bedre. På kort sikt vil man kan skje få en effekt ved at mye av villnisset også brenner, men det beste er kanskje å rydde opp i dette på forhånd.

Kanskje det hadde vært en fordel å ha bredere branngater ute i terrenget. Ved å rydde unna kraftledningene kan man få en dobbel effekt. Blir disse gatene brede nok kan man unngå vindfall og strømproblemer om vinteren, og man kan kanskje ha steder hvor en skogbrann kan stoppes.

Norge må bare belage seg på at det blir varmere og tørre om sommeren - og det betyr flere skogbranner. Mange synes at det er greit at det brenner i skogen. Det sikrer det biologiske mangfoldet sier de. Men det at hus, hytter og eiendom blir ødelagt er for dem det gjelder en dypt tragisk sak.