Moderne boliger ønskes i betong

Betong er ikke det det en gang var. Det er mye mer. Nå vil folk ikke bare bo i betonghus, ubehandlet betong skal til og med være et viktig trekk ved interiøret.

Eneboliger i betong er rett og slett blitt en boligløsning stadig flere vil ha.

Fra stadig nye steder rundt i landet kommer rykter om stor interesse for eneboliger i betong. Enkelte uttrykker det faktisk som en fantastisk interesse, i hvert fall om en måler den mot hva som var tilfelle bare for få år siden. Den nye populariteten handler om moderne, stilistiske boliger i betong, arkitekttegnet og fortrinnsvis som funkishus. Ønsket om arkitekttegnede hus skyldes nok i stor grad at betonghus rett og slett ikke finnes om man blar igjennom katalogene til husprodusentene. Vel, dette er bare delvis riktig. Det er faktisk noen som tilbyr ferdige betongboliger, men få er de, og utvalget er mildt sagt beskjedent. Derfor er det stor boltreplass for de arkitektene som tar fatt i betong som mulighetenes formingsmateriale. Og de arkitektene som lærer seg materialets muligheter å kjenne, og dessuten våger å gå nye, fremtidsrettede veier, vinner anerkjennelse og en betydelig pågang av nye oppdragsgivere.

Fremtidsforsker bekrefter
Gunn-Helen Øye, trendforsker ved Prognosesenteret i Oslo, Nordens ledende institutt for markedsanalyser innen bygg- og boligmarkedene, bekrefter at folks oppfatninger og smak når det gjelder hustyper og boformer er i stor endring.

- Nå vil folk ha funkishus, og de skal være i mur eller betong. Befolkningens smak når det gjelder boliger har forandret seg radikalt de siste 10 årene. Samtidig har interessen for interiør og bolig nesten vært eksplosiv. Dette kommer også til uttrykk i folks interesse for nye og moderne former for boliger. I tilegg er det slik at urbaniseringsgraden i Norge vokser. Nå skal folk inn til tettstedene, og hvordan kan du bo der? Jo, i en moderne, urban bolig, gjerne i betong. Her er funkishuset et svar på nettopp det mange vil ha, hevder Øye.

Betong er trendy
Hun påpeker at det særlig er unge mennesker som favoriserer mur eller betong og at det er flere årsaker til det.

- En stor andel av dagens unge er vokst opp i bynære strøk. De er vant til stor sosial omgang og har som regel et tillært fritids- og aktivitetsmønster som er fremmed for tidligere generasjoner. Når de i trettiårene skal etablere seg med egen bolig, vil et tradisjonelt fortidstrehus som krever oppussing og mye vedlikehold, virke svært fremmed. Det befolkningen nå oppfatter som innovative og moderne boligløsninger, ser man i den nye trenden av spennende boliger i mur eller betong, hevder trendforsker Gunn-Helen Øye.

Skaperglede i Stavanger
Kanskje er det liv og status som oljeby, eller muligens at rogalendinger er annerledes enn oss bygdetullinger andre steder i landet, at Stavanger med sitt flate omland er gjenstand for stor interesse og skaperglede når det gjelder eneboliger i betong. I hvert fall er det i denne regionen en betydelig entusiasme og interesse for moderne boliger i betong.

En snarvisitt til oljebyen og samtaler med såvel arkitekter som boligentreprenører, bekrefter at funkispregede boliger i tunge byggematerialer er høyaktuelt. Etterspørselen er langt større enn hva entreprenører i byggemarkedet klarer å tilfredsstille. Derfor ligger også en rekke husprodusenter og boligbyggere nærmest i startgropa, for ikke å si byggegropa, for å endre kursen i riktig retning. Nå gjelder det nemlig å seile på bølgen av trendy boligkjøpere.