Naust-eier må rive kjøkken

En nausteier har fått pålegg om å rive ut kjøkkenet han har montert i naustet sitt på Kringstad i Molde, skriver Romsdals Budstikke i sin nettutgave.

 

 

Plan- og utviklingsstyret i Molde vil ha slutt på at nausteiere ulovlig tar seg til rette og bygger om naustene sine til fritidsboliger. I siste møte signaliserte politikerne skjerpete reaksjoner mot nausteiere som ikke holder seg innenfor lovverket.

- Må reageres sterkt.
En klage fra en nausteier på Strande, som hadde fått avslag på en dispensasjonssøknad om å innrede naustloftet til fritidsformål, ble blankt avvist. En nausteier på Kringstad som hadde montert kjøkken i sitt dobbeltnaust ble pålagt å rive kjøkkenet.
- Avviket mellom tillatelse og det som er gjort med dette naustet på Kringstad er så stort at det må reageres sterkt, understreket Olbjørn Kvernberg (V).
Store avvik. En befaring i dobbeltnaustet i juni fjor avslørte store avvik fra godkjente tegninger og godkjent bruksformål. Det østligste naustet synes å være innredet til fritidsbolig (varig opphold). Etasjeskillet mot hems/loft er bygd lavere enn det som er vist på tegningene, noe som har gitt bruksareal på loftet. Det er bygget trapp opp til loftet og det er innredet med tre rom.
- I det største rommet mot sør står det sofa, bord, gyngestol, spisebord og stoler. Grunnplanet er innredet med kjøkken, spisebord, stoler, vask og toalett. Golvet er flislagt. Det er innlagt vann, går det fram av rapporten fra befaringen.

Ble nedstemt.
Olbjørn Kvernberg (V) fremmet i plan- og utviklingsstyret forslag om at nausteieren også måtte pålegges å heve etasjeskillet i det østligste naustet 80 centimeter, slik at det kom i samsvar med godkjente tegninger.
- Å gi pålegg om å rive andreetasjen i naustet er å gå langt. Jeg synes innstillingen med pålegg om å fjerne kjøkkenet er en grei markering, sa Torgeir Dahl (H).
Kvernbergs forslag om å heve etasjeskillet ble nedstemt, ettersom det kun fikk støtte fra SV og KrF. Men kjøkkenet må altså ut av naustet.

Godtar toalett.
Nausteieren har etter befaringen kommet med en bruksbeskrivelse for naustet som samsvarer mer med rammene for det man vanligvis kaller naust. Ellers mener plan- og utviklingsstyret at elektrisk toalett må kunne godtas av hygieniske grunner i naust.
- Materialbruken signaliserer at bygget er tenkt brukt til varig opphold; veggene er kledd med panel og golvet er flislagt. Det gis imidlertid ikke pålegg om å endre dette, da materialbruken i seg selv ikke hindrer at naustet brukes til sitt forutsatte formål, går det ram av saksutredningen.