Taket - den viktigste bygnings-delen

Regn og snø, frost og stekende varme. Sur nedbør, sot og alger. Et tak skal tåle alt. I tillegg skal det forskjønne hus og omgivelser.

Oppgaven virker nesten umulig, men er det ikke. Mange av dagens takprodukter står for en støyt. Det er likevel betongtakstein som troner på popularitetstoppen. Det er kanskje ikke så rart. For de fleste er den lange levetiden, kombinert med store valgmuligheter av farger og typer, viktige kriterier for valg av takbelegg. Og resultatet er vakre og varige tak, fra værutsatte kystområder til det kaldeste innland.

Fra brent leire til betong
Det var de gamle kineserne som først formet og brente takstein av leire. Etter hvert kom denne kunnskapen til Europa. Men det var ikke før i det 12. århundre at tegl ble et etablert takmateriale også i de nordiske landene. I århundrer ble så hver taktegl laget for hånd der leiren ble presset i treformer før den ble brent.

På grunn av mangel på leire begynte man i Europa på midten av 1800-tallet å blande sand, sement og vann for å støpe takstein. Etter siste verdenskrig ble produksjonen gjort mer effektiv, men hver betongtakstein ble fremdeles laget manuelt. Først på 1960-tallet var produksjonen av betongtakstein blitt en moderne prosess. Som følge av byggeboomen på 50- og 60-tallet, ble det utviklet nye maskiner som kunne rasjonalisere produksjonen. På slutten av 60-tallet var produksjonen av betongtakstein helt industrialisert, og i dag er det et av de viktigste takmaterialene vi har. Taktegl brukes fremdeles, men produseres ikke lenger i Norge.

Takstein i betong eller tegl?
Betongtakstein lages av sand, sement og vann og stort sett i samme former og modeller som tradisjonell tegltakstein. Råmaterialet blandes, valses og presses til en ferdig betongblanding på stål- eller aluminiumformer. Deretter gjennomgår den en herdeprosess før den er klar til bruk. Betongtakstein er meget slitesterk og tåler større mekanisk påkjenning enn taktegl. Den har lang levetid og krever nærmest ingen form for vedlikehold. I følge de norske taksteinprodusentenes forening, Norsk Takstein, er dette argumentene for at betongtakstein er det mest prisgunstige materialet. En tilleggseffekt når man velger takstein, er at den har en varmeregulerende effekt. Den magasinerer varme på dagen og slipper den ut igjen i kjøligere nattetimer.

Husets femte fasade
Fra et estetisk synspunkt er et tak husets femte fasade og viktigere enn bygningens vegger. Takets form bestemmer bygningens karakter, og ved utforming av taket har man flere valgmuligheter enn ved utforming av for eksempel fasaden. Men ikke bare takets form gir muligheter, også taktekkingsmaterialenes store utvalg av farger og ulike overflatestrukturer gir deg nesten ubegrensede variasjonsmuligheter. Takets farge er ofte et resultat av en kulturarv med lange tradisjoner. Et tak skal derfor ikke konkurrere med omgivelsene, men gli naturlig inn i miljøet. Og takets farge må selvfølgelig også passe sammen med fargen på huset.

Farger og overflater
All norskprodusert takstein er gjennomfarget og produsert av god betongkvalitet. Ubehandlet takstein er gjennomfarget og har en overflate med betongstruktur. På ubehandlet takstein kan kalkutslag i større eller mindre grad oppstå. Dette er helt naturlig, og regnvann vil fjerne kalkutslaget i løpet av de første årene.

Takstein med glatt overflate er akrylbehandlet i to operasjoner. Denne behandlingen gjør at taksteinen får en dypere farge. Tung snø glir lett av den glatte overflaten. Takstein med en ru overflate derimot, reduserer risikoen for uønsket takras. Den er også god å gå på fordi overflaten gir god friksjon.

Å legge penger i et vakkert og solid tak, er en god investering. Er du usikker på om takkonstruksjon på ditt hus tillater bruk av takstein, ta kontakt med produsenten av takstoler eller produsenten av huset. Du finner mer informasjon om takstoler og hvilke produsenter som er godkjente hos Takstolkontrollen.

De norske produsentene av betongtakstein har en felles nettside. Her finner du mye og god informasjon om tak og tekking av tak: www.takstein.info