Utepeiser og griller

Det finnes et utall av ferdige utegriller/ peiser å få kjøpt, og mange av dem er riktig så fine. Men vi kan ikke annet enn å mene at ingenting som slår den du har murt selv, etter eget hode, gjerne hjulpet av en idé, f. eks. fra våre nettsider, skriver www.maxit.no

 

Ved å lage din egen utepeis/ grill med Leca, har du fordelen at du kan få en skreddersydd løsning til akkurat den plassen du har til rådighet, og tilpasset dine evner som Leca-murer. Vi har laget noen forslag til komplette løsninger med forskjellig vanskelighetsgrad, til og med en grill som ikke en gang behøver å mures (Enkel stablegrill). Du finner også større konstruksjoner som virkelig krever sin håndverker. Ingen ting av dette trenger du å følge slavisk, poenget er å gi deg idéer du kan spinne videre på. Ta gjerne utgangspunkt i en av våre forslag, men tilpass din løsning til dine lokale forhold.

Et par tips til kan vi gi deg: Når du skal lage din egen utepeis/ grill anbefaler vi at du "leker deg litt" med blokker på den plassen du har til rådighet (omtrent som å bygge med Lego). Da får du en optimal løsning for dine ønsker og din tomt. Hvis du skal ha en innsatsgrill (gass- eller kullgrill), anbefaler vi at du først skaffer deg denne, og at du deretter murer Lecaen rundt denne, så får du aller mest praktiske løsning.

Noen tips til grill-mureren:
Her er noe tilleggstips til deg som velger en "standardløsning" og for deg som vil mure etter eget hode.

Ubehandlet eller pusset?
Hva slags blokker du velger til oppmuringen, avhenger av hvordan du vil den skal se ut. En røff, ubehandlet og vedlikeholdsfri overflate får du best med Leca Splittblokk. Vil du ha glatte overflater, kanskje også malt, slemmet eller pusset, velger du 15 cm tykke vanlige blokker. Det enkleste, og ofte peneste, er om du bare slemmer to strøk - gjerne med Leca Hvit Slemmemørtel, hvor du får fargen på kjøpet. Men vær klar over at hvite peiser ikke alltid holder seg like pene og hvite over tid. Overflaten blir derimot like fin igjen om du går over dem med et nytt, tynt slemmesjikt. Et ubeskyttet utearrangement må ikke males med en organisk maling (plastmaling).

Oppmuringen
Før du starter muringen, bør du stable første blokkskift tørt på fundamentet. Dermed danner du deg et inntrykk av fremgangsmåte og utseende, og kan planlegge ut fra det. Bruk maxit Murmørtel B til muringen. Begynn med hjørnene, og fyll ut mellomrommet. Mur etter snor, og bruk vateret hyppig både horisontalt og vertikalt. Mørtelen skal fylle hele fugebredden. Legg blokken på plass og bank forsiktig så den suges fast i mørtelen. Det skal også mørtel i stussfugene, men hvis det er vanskelig å legge på forhånd, kan du dytte inn etterpå. Ha klart for deg hvordan fugene skal være, og gjør dem ferdige etter hvert som arbeidet skrider frem. Det må legges inn fugearmering i hvert 2. skift, ved peis og grill i hvert skift. For alle horisontale flater er det viktig at du tenker vann! Bygg flater helst slik at vannet renner av. Det er også lurt å lage dryppneser slik at du får kontroll på hvor vannet renner.