Utskifting av gamle gatelys kan gi kjempegevinst

Moderne gatebelysning kan redusere energiutgiftene med opptil 70 prosent. For norske kommuner, fylkeskommuner og staten tilsvarer innsparingen nesten 500 millioner kroner i året, ifølge Enova.

 

- Det ligger store gevinster i år investere i ny belysningsteknologi, men ofte handler det om mangel på penger, kunnskap og initiativ i kommunene, sier Petter N. Haug i Lyskultur, Norsk kunnskapssenter for lys.

Kommunene har også en utfordring knyttet til at nettselskapene delvis eier gatelysene, og dessuten gjerne vil ha gevinsten av energisparingen selv.
- Her kreves det en stor og sentral opprydding, sier seksjonssjef Tom Kristoffersen i Oslo kommune til NTB.

Gamle gatelys
Sivilingeniør og stipendiat ved NTNU, Pål J. Larsen, bekrefter overfor NTB at innsparingspotensialet er stort.

- Enkelte steder i Norge er det fortsatt veibelysning som er 40-50 år gammel. Utskifting til nye, moderne lysarmaturer som forhandles i Norge i dag, gir en besparelse på opptil 40 prosent. I tillegg kan annen moderne teknologi, knyttet til styringssystemene for gatebelysningen, gi en tilleggsbesparelse på 22 prosent. Målinger har vist at det faktisk er mulig å oppnå en samlet energireduksjon på helt opptil 70 prosent enkelte steder, sier Larsen.
Ny belysningsteknologi åpner for økonomiske gevinster ut over selve energisparingen, sier daglig leder Petter Kristiansen i Veilyskompetanse AS. En forenkling av selve strømnettet er en tilleggseffekt.

Halvering i Oslo
Noe av dette er allerede dokumentert. I Oslo er det 52.000 gatelys. I fjor ble 8.200 lyspunkter skiftet ut med såkalt intelligent belysning, som besto av nye, energieffektive armaturer, elektronisk forkoblingsutstyr og effektivisering av driften med tidsstyring og fjernmåling. Resultatet ble 68 prosent reduksjon i driftsutgiftene.


Seksjonssjef i samferdselsetaten i Oslo, Tom Kristoffersen, sier til NTB at det er mulig for Oslo å halvere energiutgiftene knyttet til gatebelysning i Oslo dersom resten av kommunens 52.000 gatelys skiftes ut. Oslos utgifter til gatebelysning er nå på 30 millioner kroner i året, så her er det snakk om en besparelse som monner.

Kristoffersen mener at investeringen på 25 millioner kroner vil være spart inn i løpet av fem til åtte år.

Må ryddes opp
Det er likevel et stort MEN knyttet til dette. Kristoffersen opplyser at energibruken knyttet til gatebelysning ikke er målt, men beregnet.
- Når energibruken går ned som følge av moderne teknologi, vil gjerne nettselskapene ha gevinsten. De foretar nye beregninger som gjerne konkluderer med at energibruken tidligere var beregnet for lavt. Dessuten eier mange nettselskaper gatebelysningen, som i Oslo der Hafslund er eier. Nettselskapene er slett ikke interessert i å spare energi, men er interessert i å tjene penger.

Kristoffersen sier at det ikke er så rent lite bukken og havresekken som dokumenteres her, og at dette må ryddes opp i dersom arbeidet med energieffektivisering skal skyte fart. I dag er det også fullt mulig å måle energibruken på hvert enkelt lyspunkt, og få totalbruken opp på en dataskjerm.
- Her må det forandringer til, sier Kristoffersen.