Tallene for boligsalg er misvisende

Statistikken til meglerne sier at det tar 47 dager å selge bolig i Bergen. I virkeligheten tar det trolig dobbelt så lang tid - 92 dager.

 

Hver måned legger meglerbransjen fram tall for omsetningshastigheten i boligmarkedet. Dette er tiden det tar fra en bolig annonseres på Finn, til boligen er solgt. På det laveste i fjor var tallet for Bergen nede i 13 dager. Tallet er en sentral indikator for temperaturen i boligmarkedet, og blir brukt i analysene til både sjeføkonomer og til Norges Bank, skriver Bergens Tidende.

Men statistikken er misvisende siden det er helt vanlig at en bolig annonseres flere ganger på finn.no før det blir et salg. Likevel regner statistikken bare med tiden fra den siste annonsen til salget er gjort. Det er blant annet en utbredt praksis blant meglerne å oppdatere boligannonser med nye bilder eller ny tekst. Omsetningshastigheten for en bolig som har vært annonsert i tre måneder, og som blir solgt en uke etter relansering, blir dermed registrert som sju dager.
- Den offisielle statistikken er helt hinsides det reelle. Feil statistikk kan føre til at renten blir satt opp mer enn nødvendig, og at vi får en «overmedisinering», sier salgssjef Tore Johannesen i Bjørgvin Eiendom til Bergens Tidende.

En alternativ metode for å måle omsetningshastighet er å se hvor mange boliger som selges en måned i forhold til hvor mange som er til salgs.

I januar var det i gjennomsnitt 965 boliger til salgs i Bergen. Samtidig ble det solgt 283 boliger. Den forventede liggetiden i januar blir da 92 dager.

- Dette er den riktigste måten. Her regner man også med boliger som relanseres, bytter megler eller ikke blir solgt, sier daglig leder Gerhard Lygre i Fana Sparebank Eiendom.