Mener fornybar energi kan ta CO2-kuttene

Energibedriftenes landsforening (EBL) mener at omlegging fra fossil til fornybar energi kan ta 80 prosent av de CO2-kuttene klimaforliket legger opp til.

 

Klimaforliket i Stortinget har forpliktet Norge til en CO2-reduksjon på mellom 15 millioner og 17 millioner tonn innen 2020. EBL mener at rundt 80 prosent av disse kuttene kan tas ved å gå over fra bruk av fossil energi som olje og gass, til fornybar energi ved hjelp av mer vann, vind, sol, bio- og fjernvarme.
Det kommer fram i en rapport som EBL presenterer mandag.

- Vår beregning viser at vi kan redusere CO2-utslippene med 13 millioner tonn innen 2020 med tre forskjellige tiltak, sier informasjonsdirektør Kristian Pladsen til NTB.

Utfordrer politikerne
Utfasing av olje til fyring, overgang til fornybar energi i oljesektoren og en offensiv satsing på miljøvennlige biler er tiltakene som foreslås.

- Alle disse tre tiltakene kan gi raske resultater slik at en kan nå målet om CO2-reduksjon innen 2020. Forutsetningen er at vi tar i bruk våre enorme ressurser av fornybar energi, sier Pladsen.

Planen innebærer at nye landanlegg i oljesektoren i stor grad må dekkes av fornybar energi, i tillegg må alle nye produksjonsanlegg offshore så langt råd er klargjøres for bruk av fornybar energi.

EBL utfordrer også politikerne til å gjøre Norge til et foregangsland for omlegging til en mer miljøvennlig bilpark.

- En omlegging av skatter og avgifter for å stimulere overgang til en ny generasjon plugg-inn-hybridbiler som lades med fornybar strøm, vil redusere CO2-utslippene vesentlig. Ny batteriteknologi bidrar til at dette kan gjennomføres innen få år, sier Pladsen.
Dessuten vil alternative varmekilder til olje kunne gi store CO2-kutt, og EBL mener at det innen 2020 bør være mulig å erstatte oljefyring nesten fullstendig med fornybare kilder.

Veksthus
EBL ønsker at Norge skal bli et veksthus for utvikling av fornybar energi.
- Vi trenger å styrke kompetansen innen de ulike feltene. I tillegg må rekrutteringen bedres, sier Pladsen.

I disse dager pågår rekrutteringskampanjen Grønn boks som har som formål å øke engasjementet for fornybar energi blant ungdommene. Norske energibedrifter vil sikre fremtidig rekruttering til energibransjen, blant annet fordi de forventer en større satsing på fornybar energi, og vil rekruttere flere tusen nye stillinger i årene som komme.