Riis-Johansen vil ha boplikt på utmark

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) vil skjerpe inn boplikten, og utmarkseiendommer blir også omfattet av regelendringene.

 

I dag er det ingen boplikt knyttet til utmarkseiendommer. Det vil Riis-Johansen gjøre noe med.

- Vi vil sikre aktiviteter, bosetning og verdiskaping i lokalsamfunnene, og vi setter derfor i gang et arbeid for å finne fram til gode løsninger, sier Terje Riis-Johansen (Sp) til Nationen.

Han ønsker dialog med kommuner og andre interessenter når det gjelder hvordan boplikt på utmarkseiendommer kan utformes, og hvilke arealkrav som bør gjelde.

Det er ikke ønskelig med fast bosetning på en del utmarkseiendommer, og det kan derfor bli aktuelt å stille krav til at eieren bor i kommunen eller i området.
- Dette for å sikre lokal forvaltning, som gir klare tilleggsfordeler, sier Riis-Johansen.

Han sier innstrammingen ikke blir innført fordi folk sikrer seg verdifulle eiendommer. Målet er å sikre lokal tilhørighet, forklarer ministeren, og viser til at verdien på utmarkseiendommer har steget kraftig de siste årene.

Tall fra i fjor viser at ni av ti som søker om fritak fra boplikten, får godkjenning.
Landbruksministeren har lenge gitt uttrykk for at han vil skjerpe inn boplikten.
Nylig uttalte også statssekretær Ola T. Heggem (Sp) dette.

- Boplikten skal opprettholdes, men når ni av ti får fritak, kan man stille seg spørsmålet om det er for lett å få fritak. Vi tror det er nødvendig å rette dagens bo- og driveplikt enda mer inn mot å ha bosetning som formål, sier Heggem.