Persson tror elbilen snart tar over

Biobrensel til boligoppvarming og strøm til drift av framtidens biler, er anbefalingen fra tidligere statsminister i Sverige, Göran Persson, til norske kommuner.

 

Moderne elbiler skal Sverige sørge for å lage, for Persson er overbevist om at om ganske få år kommer bilene våre til å ha elektrisk strøm som drivstoff. Det betyr at nordmenn må slutte med å bruke strøm til å varme husene sine med, og i stedet bruke strømmen til å lade opp bilen med.

Fjernvarme
- Dere bør gjøre som oss i Sverige og varme husene med fjernvarme basert på fornybart brensel. I dag er olje og kull helt borte fra den svenske oppvarmingen. Vi varmer oss med det som vokser i skogen, sa Persson og la til:

- Jeg ser til min forskrekkelse at skogen i Norge får stå nesten urørt. Dere har en tilvekst i skogen på 25 millioner kubikkmeter i året, men bruker bare 10 millioner kubikkmeter. Kommunene må gå i front, bygge fjernvarmeanlegg og forlange at innbyggerne knytter seg til, sa Persson.

Meteorolog Siri M. Kalvig bekreftet at Sverige har kommet mye lengre enn oss i arbeidet med å begrense CO2-utslippene. Nå er det opp til norske politikere å følge opp Perssons oppskrift. Ifølge ham er de grønne spørsmålene ingen brems, men tvert imot en drivkraft i den økonomiske utviklingen.

Høy bensinpris
Han mener at vi nå må ta et krafttak for å løse klimaspørsmålet, og at ikke alt som må gjøres, nødvendigvis er så populært. Han siktet blant annet til bensinprisen.

- Det kan være at de som sier at vi har ti år på oss for å få dette til, har rett. Norge har høye målsettinger i klimaspørsmål og må gå foran. Den kommunepolitiker som ikke tar utfordringen, er ikke valgbar ved neste valg. Da vil klimaspørsmålet utvilsomt være det viktigste spørsmålet i valgkampen, fastslo Persson.

Sveriges utfordring er å bygge miljøvennlige biler. Norges utfordring er å bytte ut oljen med biobrensel. Til sammen vil dette gi en miljøeffekt som monner, mener Persson.