Seier for småkraftverk

- Denne uken har vært en skjønn blanding av tap og seire, sier Sp-leder Åslaug Haga, som er godt fornøyd med regjeringens tilbaketog om småkraftverk og flyttingen av Veterinærhøgskolen.

 

Retrett
Regjeringen går altså delvis tilbake på beslutningen om å øke skatten for småkraftverkene. Skatteøkningen, som ble vedtatt i forbindelse med statsbudsjettet for 2008, har utløst voldsomme protester fra interesseorganisasjoner og enkeltutbyggere. De frykter svekket lønnsomhet ved småkraftverkene. Fra Senterpartiet er det også kommet sterk kritikk.

- Reaksjonene har nok vært i overkant av det man så for seg, innrømmer Haga.
- Vi erkjenner at de skatteendringene som er gjort har bidratt til uforutsigbarhet for dem som har basert seg på en utbygging i henhold til gammelt regime, fortsetter hun.

Haga fastslår at småkraftverkene er viktige for den totale kraftproduksjonen i landet, for optimismen og framtidstroen i Bygde-Norge og for satsingen på fornybar energi.

- Sånn sett er ingen tjent med at vi skaper usikkerhet som gjør at vi ikke får til fornuftig utbygging framover, sier Haga.

Totrinnsrakett
Regjeringens opprinnelige forslag til nye rammevilkår for småkraftverk gikk ut på å senke grensen for beregning av grunnrenteinntekten fra 5,5 til 1,5 megawatt og øke skattesatsen på grunnrenten fra 27 til 30 prosent.
Nå vil regjeringen likevel la eksisterende og allerede planlagte småkraftverk få beholde de tidligere rammevilkårene. Men nye kraftverk slipper ikke unna skatteøkningen. Det vil si kraftverk som det er søkt om konsesjon eller melding om konsesjonspliktsvurdering om hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) etter 5. oktober 2007.

- Det er en totrinnsrakett, sier Haga.
Samtidig minner hun om at det nye systemet skal gjennomgås fram mot revidert nasjonalbudsjett til våren.

- Jeg utelukker ikke at det kommer ytterligere endringer da, sier Haga.
Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen fra Høyre forventer at hele innstrammingen blir reversert i revidert nasjonalbudsjett.
- Det er kunstig å få et skille mellom kraftverk det er søkt om før 5. oktober 2007 og de som kommer etter, sier han til NTB.