Mangler anbefalt røykvarsler

Brannvesenet anbefaler seriekoblete røykvarslere. Men to av tre hjem mangler dette, viser en ny undersøkelse. 

Når røykvarslere er koblet i serie, begynner alle å pipe hvis én av dem reagerer på røyk.

63 prosent av oss har ikke seriekoblet røykvarsler hjemme, viser en undersøkelse Synovate har gjort for sikkerhetsselskapet Trygg og Sikker AS. I tillegg svarer fire prosent ’’vet ikke’’.

– Myndigheter, brannvesen og forsikringsselskaper har anbefalt seriekoblete røykvarslere i flere år nå. Da er det sløvt at ikke flere norske hjem har anskaffet seg det, sier René Depuis i Trygg og Sikker AS.

På Nordvestlandet og i Trøndelag er andelen av seriekoblete størst, mens Oslo og Østlandet generelt er dårligst utstyrt.

– Bedre sikret
– Et hjem med seriekoblete røykvarslere er rett og slett bedre sikret enn et med separate varslere, sier brannsjef Per Stølan i Kristiansand brann- og feiervesen.

Det er flere grunner til det.

– I store hus kan avstandene være store fra en røykvarsler til stedet der du befinner deg. Lukkede dører og godt isolerte vegger demper pipelyden. I tillegg sover mange ganske tungt om natten. Helst bør hvert soverom ha en seriekoblet røykvarsler, sier Stølan.

Hvert år dør mellom 60 og 70 nordmenn i boligbranner i Norge. Desember og januar er de store brannmånedene.

– Å bli varslet så tidlig som mulig, er det beste sikkerhetstiltaket for å berge livet når det begynner å brenne. Da skjer evakueringen tidlig, og muligheten for å begrense brannen øker, sier Stølan.

Gamle røykvarsler
Tjære fra sigarettrøyk, støv og andre små partikler i lufta påvirker funksjonsevnen til røykvarslerne over tid. I tillegg øker sjansen for at røykvarsleren slutter å fungere med alderen. Derfor anbefaler for eksempel amerikanske brannmyndigheter at røykvarsleren byttes ut etter ti år.

– Folk er ikke klar over at røykvarslerne har begrenset levetid, det er en veldig høy andel gamle røykvarslere i norske hjem. Når noen likevel bør bytte ut den gamle, anbefaler vi dem å gå over til seriekoblet, sier René Depuis.

Før var man avhengig av ledninger for at flere røykvarslere skulle pipe på likt. Nå er det vanligere at de seriekoblete er trådløse. Monteringen er like enkel som for en vanlig røykvarsler.

– Av de 15 000 røykvarslerne vi selger i løpet av et å,r er nå over halvparten seriekoblet. Så bevisstheten omkring dette øker tross alt, sier Depuis.

For noen tiår tilbake var madrasser, sofaer og lenestoler fulle av hestehår, ull og springfjærer. Overgangen til skumplast gjør at møbler og madrasser brenner raskere nå enn de gjorde før.

– Dersom det begynner å brenne i kjelleren og du ligger i andre etasje og sover, vil det kunne ta lang tid før røykvarsleren utenfor soverommet begynner å pipe. Mens dersom den er seriekoblet til en i kjelleren, vil den begynne å pipe med en gang. Det kan være forskjellen på liv og død, sier Depuis.