Frykter boligrente på 8 prosent

Økonomene tror vi nærmer oss rentetoppen, men de er mer usikre enn de pleier å være. Alle med boliglån bør ta høyde for en rente på 7-8 prosent, er rådet fra ekspertene.

 

Økonomene Dagens Næringsliv har snakket med tror Norges Bank vil heve styringsrenten et kvart prosentpoeng 12. desember. Den videre utviklingen er de mer usikre på.

- Det er ikke tiden for å være skråsikker, sier Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea til avisen.

Han heller likevel mot at det i tillegg til renteheving før jul, vil komme en ny økning før sommeren. Større lønnsvekst enn Norges Bank sikter etter, svakere krone og generelt sterk vekst i norsk økonomi er argumenter som taler for økt rente, mener Juel.

- Samtidig kompliserer den internasjonale uroen i finansmarkedene bildet og kan føre til at Norges Bank holder igjen, legger han til.

Uroen i markedene har på den andre siden ført til at pengemarkedsrenten, det vil si den prisen bankene må betale for å låne penger i markedet, ligger unormalt mye høyere enn styringsrenten fra Norges Bank. Det gjør boliglånene dyrere.
- Husholdningene bør nok kalkulere med at boliglånsrenten vil svinge rundt 5,5-seks prosent fremover. Den kan godt nærme seg 7 prosent, selv om det ikke virker så sannsynlig nå, sier sjeføkonomen.

Kollega Harald Magnus Andreassen i First Securities er enig i at bildet er preget av usikkerhet.
- Vår hovedbase er at Norges Bank hever til 5,25 og godt mulig til 5,5 på vårparten. Man bør uansett ta høyde for at boliglånsrenten kan komme opp i 8 prosent, sier First-økonomen.