Regjeringen får ikke telle antall boligløse

Sosial- og helsedirektoratet sier nei til at kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) får telle antall boligløse her i landet.

 

Direktoratet ønsker nemlig ikke snusing i de bostedsløses helse og sosiale forhold. Kleppa er overrasket over avslaget og sier søknaden dreier seg om dispensasjon fra taushetsplikten.
- Jeg minner om at det er anonymiserte personopplysninger det er snakk om. Tall og opplysninger om de bostedsløse er viktige verktøy for meg og regjeringen for å målrette tiltak mot dem som er uten bolig. Jeg håper Sosial- og helsedirektoratet kommer til en annen konklusjon. Hvis ikke, får jeg vurdere hva jeg da gjør, for jeg vil ha telling av de bostedsløse, sier Kleppa til Dagbladet.

Divisjonsdirektør Hans-Petter Aarseth i Sosial- og helsedirektoratet mener det er snakk om sensitive opplysninger. Han sier kommunene, som har ansvaret for de bostedsløse, selv vet hva de enkeltes situasjon og behov er.

- Helsepersonell har mulighet til å skaffe samtykke ved å spørre klienten direkte. For sosialtjenesten har vi gitt samtykke til at de ansatte kan oppgi bostedsløse de kjenner til, med initialer, alder og bosted for å unngå dobbeltregistrering. Det bør være godt nok grunnlag. Vi skjønner at det er behov for å få fram tall på bostedsløse. Men at det skal være nødvendig med slike personopplysninger uten samtykke fra den enkelte, det skjønner vi ikke, sier Aarseth.
Det er Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) som etter planen skulle gjennomføre prosjektet for Husbanken, slik at Kleppa kunne få tall på bordet.