Flere dør i brann

Det går mot et rekordhøyt antall omkomne i branner i Norge dette året. Det skjer selv om antall meldte branner til forsikringsselskapene er gått ned med 20 prosent hittil i år.

Kommunikasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) sier til NTB at det i begynnelsen av september var registrert 66 personer som er omkommet i branner hittil i år. På samme tid i fjor var antallet brannofre 55 personer.

En fersk prognose fra Norsk Brannvernforening viser at hele 76 liv kan gå tapt i branner innen årets slutt, sier Haakonsen.

Han opplyser at antall brannofre de siste fem årene har ligget mellom 55 og 70 personer. Så langt i år viser statistikken at 2007 kan bli det verste brannåret siden 1986 da 78 personer mistet livet i branner.

Erstatninger går ned
- Så lenge antall omkomne øker, er det ingen trøst at antallet branner og summen av brannerstatningene er gått ned, sier Haakonsen.

Han opplyser at det etter tre kvartaler er mottatt 12.500 brannskademeldinger. I fjor var antallet 16.000 i samme periode. Anslåtte erstatninger gikk ned med 200 millioner kroner fra 2,8 til 2,6 milliarder kroner.

Som forklaring på nedgangen viser Haakonsen til at stadig flere installerer jordfeilbrytere og at elektriske apparater generelt er blitt mer robuste mot overspenning. Særlig gjelder dette for PC-er.

Likevel skyldes fortsatt 40 prosent av alle branner feil ved elektriske anlegg og utstyr. I tillegg har de nye boligene langt mer brannfarlige stoffer enn tidligere.

- For 30 år siden tok det 20 minutter før en bolig var overtent. I dag tar det fem minutter på grunn av lett antennelige bygningskonstruksjoner og mye kunststoff i møbler og tekstiler.

Store tap i Norge
Norge er et av de land i verden som registrerer størst økonomisk tap på grunn av branner. En FN-studie konkluderer med at tapene i Norge ligger på rundt 0,25 prosent av BNP mens de øvrige nordiske land registrerer tap på mellom 0,15 og 0,20 prosent av BNP.

Forklaringen er ifølge Haakonsen at Norge har mange trehus og generelt høyt velstandsnivå blant folk.

FN-studien viser at Norge ligger midt på treet når det gjelder antall døde i branner målt mot innbyggertallet. I Norge er dødeligheten 1,27 per 100.000 innbyggere mens Finland ligger på 2,08.