Vestlandets Soria Moria - gasskraftverket på Kårstø

Torsdag starter et nytt kapittel i det norske olje- og gasseventyret. Landets første gasskraftverk åpner på Kårstø i Tysvær kommune.

Midt i vestlandsnaturen dukker Kårstø-anleggene opp som en massiv åpenbaring av byggverk. På mer enn én måte ser man konturene av det på lang avstand, men veien fram er kronglete.

Naturkrafts nye gasskraftverk er et stykke norsk industrihistorie. Det kommer til å levere nok til å forsyne 175.000 husholdninger.

- Prognosene er gode for oss når det gjelder forventet prisnivå på strøm. Når Naturkraft overtar for kommersiell drift, vil kraftverket gå på planlagt ytelse, om lag 0,28 TWh per måned. Dette tilsvarer rundt 3 prosent av Norges kraftproduksjon, sier administrerende direktør Arne Liverud i Naturkraft til NTB.

Startvansker
Satsingen på gasskraft i Norge ble vedtatt i to omganger av Stortinget på midten av 1990-tallet, langt fra enstemmig. Alle redegjørelser, høringer og avgjørelser har tatt tid. Det gjenstår tester og det er identifisert gap i forhold til kontrakten, gap som må lukkes, uten at Liverud går i detalj om hva det innebærer.

I testperioden har Naturkraft gjort en rekke erfaringer - både på godt og vondt:
- Det positive er at kraftverket har god kapasitet slik at det er mulig å øke ytelsen dersom eierne ønsker det. Utfordringene ligger i å forstå og gjøre noe med uønskede vibrasjoner. Dette er komplisert, og krever høy teknisk kompetanse innen området, sier Liverud.

Å rense eller ikke rense
CO2-håndtering skulle være en av regjeringens første store klimasatsinger, men deponeringen av klimagassen på Kårstø vil ikke begynne før i neste stortingsperiode. Selv om det er satt av store beløp til CO2-håndtering, er dette fremdeles på planleggingsstadiet.

Uten CO2-håndtering forurenser gasskraftverket tilsvarende to prosent av Norges totale CO2-utslipp i året. Men, i likhet med alle andre gasskraftverk i verden, har Naturkraft konsesjon til å drive dette kraftverket uten rensing.
Til tross for mangelen på CO2-rensing, ligger Kårstø langt framme på flere områder.

- Det vi har som ingen andre har, er full NOx-rensing slik at lokalmiljøet unngår denne type forurensing, sier administrerende direktør Liverud.

I tillegg blir svært mye av energien i naturgassen konvertert til elektrisk kraft. Med en energiutnyttelse på 58 - 60 prosent er Kårstø-anlegget blant de beste i Europa.

Delt eierskap
Naturkraft eies av StatoilHydro og Statkraft med 50 prosent hver. Det delte eierskapet kan representere problemer hvis ikke eierne er samkjørte.

- Min forventning til selskapsstruktur i fremtiden er at kraftverket blir tettere knyttet til et av eierselskapene som har kraftproduksjon som sin kjernevirksomhet. Det ville medføre synergier utover det vi er i stand til å nyttiggjøre så lenge vi er en egen juridisk enhet med to likeverdige eiere, sier Liverud.

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen foretar den offisielle åpningen av landets første gasskraftverk torsdag. Det er 11 år siden Naturkraft fikk konsesjon til bygging og drift. Nå er ikke gasskraftverket lenger et glitrende slott i det fjerne, det produserer gass og det fungerer. Nesten.