Svak prisnedgang for borettslagsboliger

Prisene på brukte borettslagsboliger gikk ned med 1,1 prosent fra 2. til 3. kvartal. Det siste året har det vært en oppgang på 12,1 prosent. Det viser ferske tall fra Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

- Etter en lang periode med sterk vekst i boligprisene har det skjedd en utflating i de siste månedene. Det er faktisk første gang på nesten fem år at vi har registrert en prisnedgang fra et kvartal til det neste, sier seniorrådgiver Dag Rune Arntsen i NBBL.

Ulik utvikling. Tallene fra NBBL viser også at flere av regionene hadde prisoppgang i det siste kvartalet. Størst var den på Vestlandet utenom Bergen og Stavanger med 4,9 prosent. Nest høyest var prisoppgangen i Akershus med 3 prosent. Både Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø hadde en prisnedgang på mellom 0,5 og 2 prosent.

I det siste året har det vært sterk prisvekst over hele landet. Størst var den i Nord-Norge utenom Tromsø med 23 prosent, mens den var lavest i Trondheim med 8 prosent.

Fortsettelsen? At den kraftige prisveksten på boliger har bremset opp kommer ikke som en overraskelse på NBBL. Styringsrenten til Norges Bank har blitt satt opp 12 ganger på rad og er i dag 3 prosentenheter over nivået fra drøyt to år tilbake. Videre er det et høyt antall boliger som for tiden ligger ute for salg - både brukte og nye.

- Vi hadde likevel ikke forventet en faktisk prisnedgang i høst, men NBBL har liten tro på at dette er starten på en lengre periode med fall i boligprisene. Det faktum at norsk økonomi er preget av høy økonomisk vekst, svært høy sysselsetting og høy folketilvekst gjør at det er liten grunn til å spå et prisfall på boliger over lengre tid. Men dersom Norges Bank fortsetter sine renteoppganger utover vinteren kan det føre til en kortsiktig korreksjon i boligmarkedet, antar Dag Rune Arntsen.

Uendret omsetning. Det ble omsatt ca 5.000 borettslagsboliger i 3. kvartal, og det er kun én prosent færre enn i 3. kvartal 2006. Til tross for stagnasjonen i prisveksten har omsetningstallet holdt seg oppe, og tallene avspeiler høy aktivitet i boligmarkedet, i følge NBBL.