- I Moss fyrer vi ikke for kråka

- Her i Moss fyrer vi ikke for kråka, slår ordfører Paul-Erik Krogsvold fast. Her er det både fjernvarme og vannbåren varme for svært mange i sentrum.

 

Moss er i tillegg hjemkommunen for selskapet som produserer Norges mest solgte luft/vann varmepumpe.

- Det er hyggelig å ha et firma som produserer varmepumper, og som i tillegg lykkes i så stor grad som Klima & Varmeteknikk AS. Når de i tillegg bidrar positivt med å redusere energibruken til folk over hele Norge, har suksess med sin eksport og dermed setter Moss på kartet, er det klart dette er en fjær i hatten for oss, sier ordføreren.

Fremsynt ordfører
De har mye å være stolte av i Moss. De utnytter skallene av hvete fra mølla, de brennes og energien som frigjøres varmer opp sjøvann som hentes fra sundet.

- Dette gir god varme for store deler av sentrum. Leiligheter, kjøpesentra, næringsbygg - også rådhuset - er varmet opp på rester fra landbruket, smiler den fremsynte ordføreren. Denne energien er ikke bare miljøvennlig, men gir lavere driftskostnader for den enkelte. Enova har vært med på investeringene, kommunen har bidratt der det er mulig og private tar resten av regningen.

Velger miljøet
Krogsvold har ledet foregangskommunen Moss gjennom to perioder i totalt åtte år. Her har man tidlig vært ute med å ta i bruk teknologi som letter byrden på miljøet, samtidig som folk flest legger merke til resultatene i hverdagen. Har man vannbåren gulvvarme, som for eksempel ordføreren selv har, forstår man betydningen for helse og komfort.

- For meg personlig var det et konkret miljøvalg å legge til rette for alternative energibærere, som så mange andre her i Moss. Man kan ikke predike miljø og enøk og så gjøre noe annet på hjemmebane, påpeker Krogsvold.