Varm luft og kjærlighet

- Vi lever av varm luft og kjærlighet, spøker May og Hans Høydal. Siden de investerte i varmepumpe for fem år siden, har de spart 10.000 kroner i fyringsutgifter hvert eneste år.

I tillegg har May klart å holde en krevende sykdom under kontroll.

- Før fyrte vi med strøm og ved, men da vi ble klar over hvor mye det var å spare ved å få montert en luft til luft varmepumpe, slo vi til. Vi var litt skeptiske til å begynne med om det virkelig var mulig å få ned strømforbruket så mye, men det stemte faktisk nærmest på krona, forteller Hans.

Bedre livskvalitet
Siden varmepumpen har gitt både helsemessige og økonomiske gevinster, legger ikke May og Hans skjul på at de har fått bedre livskvalitet. De vil ikke trekke det for langt, men 10.000 kroner ekstra i året bidrar selvsagt positivt og var til god hjelp da de bestemte seg for å kjøpe feriehus i Tyrkia.

I tillegg opprettholdes det en jevn, fin temperatur i huset, noe som er viktig for May. Hun sliter med fibromyalgi. Takket være nettopp den jevne temperaturen klarer hun å fungere bedre i dagliglivet.

Foredler energi
Forhandleren av varmepumpen fortalte familien at med en luft/luft varmepumpe fra Carrier får de tilbake tre til fire ganger så mye energi som de tilfører. Når familien på det aller kaldeste bruker en kW for å drive anlegget, yter varmepumpa mellom tre til fire kW. I praksis fungerer dette slik at det hentes energi fra uteluften, selv om det er 20 minusgrader. Denne går gjennom en kompressor hvor energien forvandles til varme. Deretter blåses den varme lufta inn i huset gjennom en veldesignet innedel - som man styrer via fjernkontroll.

Velprøvd teknologi
Teknologien er utviklet gjennom mange år, det finnes nå varmepumper i Norge som har gått i over 30 år uten annet enn vanlig service. Velger man et kjent merke og autorisert installatør risikerer man ingen overraskelser, og det kan være en fordel å sjekke hjemmesider som www.kvt.no eller NOVAP - Norsk Varmepumpeforening, for å forsikre seg om hvem som er seriøse. Hos KVT finner du også mer informasjon om varmepumper og den løsningen som May og Hans Høydal sverger til. Carrier er et amerikansk merke og selskapet som var først ute med denne type teknologi - for en mannsalder siden.

Effektive
Det er ingen hemmelighet at overforbruk av energi og klimatrusselen henger sammen. I Al Gores etter hvert så berømte klimakampanje og film anbefaler han folk til å anskaffe varmepumpe. Dette alene vil redusere strømforbruket til oppvarming med cirka 40 prosent. I Norge støtter Regjeringen investeringer i enkelte typer varmepumper, men ikke de enkle og rimelige luft / luft - typene som det her refereres til. Årsaken til dette oppgis å være "...at de uansett er så rimelige og effektive at de betaler seg selv i løpet av kort tid..."

Lytt til Børge Brende
Børge Brende, nestleder i Stortingets Energi- og Miljøkomité, har ved flere anledninger som Hovedkonferansen under VVS Dagene og Energi- og Miljøkonferansen til Stiftelsen Vekst talt varmt for alternative og energisparende løsninger. Han ser frem til den dagen det kommer offentlige støtteordninger hvor man ikke bare ser på teknologien, men resultatene.

- Det er effekten som teller, ikke hvordan man kommer frem til besparelsen. Vi trenger mange energiordninger, og vi trenger dem nå, mener Brende.