Kraftverkene sløser bort vannet

Norske vannkraftverk sløser bort vannkraft tilsvarende tre gasskraftverk.

Undersøkelser fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at norske vannkraftverk sløser bort energi som kunne forsynt 500.000 husstander med strøm. Det skjer fordi kraftverkene er for dårlig vedlikehold, skriver Dagsavisen.

Ifølge NVE kan vannkraftproduksjonen øke med rundt 10 terawattimer (TWh), og det uten miljømessige konsekvenser, dersom vannkraftverkene forbedrer teknologien sin.

Likevel anbefaler ikke NVE kraftverkene å gjøre disse forbedringene.

- Med dagens strømpriser vil det ikke være lønnsom å gjøre disse utbedringene. Det vil bare være lønnsomt å gjøre investeringer som tilsvarer 1 TWh i økt effekt, mener NVE.

Ane T. Brunvoll, som jobber med fornybar energi i Bellona, er overrasket over at NVE ikke mener det er mer lønnsomt å ruste opp vannkraftverkene.

- Jeg er skuffet hvis det stemmer at det bare vil være lønnsomt å oppgradere vannkraftverkene slik at de produserer 1 TWh mer enn i dag. Men bare 1 TWh er forferdelig mye energi, så vi får håpe at kraftverkene i hvert fall får utnyttet dette.

Bellona er spent på hva regjeringens nye støtteordning vil utløse av energieffektiviserende tiltak.

- Når det totalt er snakk om 10 TWh i uutnyttet potensial, som tilsvarer tre gasskraftverk, er det viktig å se på om regjeringens støtteordning er nok til at vannkraftverkene setter inn nødvendige tiltak.