Norsk møbelfront i Berlin

Tyskere handler norske møbler for nærmere en halv milliard kroner årlig. Nå reiser en rekke norske produsenter til Berlin for å kapre en enda større andel av landets møbelkunder.

Utstillingen "Norwegen Jetzt! Möbel und Beleuchtung", eller "Norge Nå! Møbler og belysning", åpner dørene 2. oktober, i forbindelse med kongeparets kommende statsbesøk til Tyskland og Berlin. Åstedet er det severdige Felleshuset i den Nordiske Ambassaden i Berlin, som hvert år tar imot titusener av besøkende til sine nordiske utstillinger.

Arrangementet, som har sitt utspring i "Norske Sittemøbler" som nettopp ble vist i Oslo, holder åpent til og med 2. november. Her vises det beste av norsk møbeldesign. I alt 27 møbler fra 13 produsenter vil bli å finne på utstillingen, i tillegg til 3 møbelprototyper og 3 lamper fra den dyktige norske lampeprodusenten Northern Lighting.

- Denne utstillingen er viktig for norske produsenter fordi den åpner døren til et gigantisk møbelmarked. Dessuten setter den norsk design inn i en kontekst som er med på å profilere Norge som et interessant og spennende land, sier Jan R. Stavik, administrerende direktør i Norsk Designråd.

Milliardeksport

I fjor lå den totale norske møbeleksporten på 3,1 milliarder kroner, og omkring 15 prosent av eksporten gikk til Tyskland. Eksporten til Tyskland har økt med nesten 9 prosent det siste året, og nå er det flere norske produsenter som peiler seg inn på det store og lukrative tyske markedet.

- Vi merker en økning i interessen for Tyskland blant norske møbelprodusenter. I 2005 var Ekornes, Hjellegjerde og Stokke de eneste norske bedriftene med stand på den internasjonale møbelmessen i Køln, året etter deltok sju produsenter. I 2007 var hele 13 produsenter til stede, sier bransjesjef Egil Sundet i Norsk Industri, som med sitt design-/eksportprosjekt, insidenorway.no, prøver å være døråpner for norske møbelbedrifter i utlandet.

Norsk og eksklusivt

Sundet forteller at norske møbler lenge har vært kjent for høy kvalitet, og at de nå i økende grad også oppfattes som eksotiske og eksklusive. For eksempel har det internasjonale motehuset Dolce & Gabanna gjentatte ganger kjøpt sofaer fra møbelprodusenten L.K.Hjelle i Møre og Romsdal til sine showroom og butikker. I Dolce & Gabannas tyske butikker er det sofaen "Tipo" de fornemme kundene slapper av i mens de sjekker ut det siste på motefronten.