- Alle kan spare penger og miljø

- Erfaringer viser at varmepumper teknisk sett er blitt så bra at dette er en god løsning som passer for mange, sier rådgiver Hans Petter Renskaug i Enova.

Den statlige pådriveren for mer energieffektive løsninger gir også tilskudd til blant annet luft-vann og væske-vann varmepumper.

Renskaug påpeker at private huseiere bør legge forholdene til rette ved å følge de fire neste punktene - gjerne i prioritert rekkefølge - slik at man får dimensjonert varmepumpen eller annen alternativ energibærer riktig.

• Er huset gammelt og trekkfullt er det lite energieffektivt å bare å pøse på med mer varme, selv om denne varmen kanskje er rimelig for noen. Sørg for å tette tapsslukene, god isolasjon og tetting er grunnleggende. Se til de nye byggforskriftene, selv om du ikke må, det vil lønne seg.

• Bruk strømmen flere ganger. Jo da, det er faktisk mulig. Ved å ha et såkalt balansert ventilasjonssystem med varmegjenvinning får du utnyttet varmen i den brukte innelufta til å varme opp den friske utelufta. Dette er noe som blir påbudt i de nye byggeforskriftene som nå snart trer i kraft for fullt.

• Styr varmen, invester noen kroner i et styresystem som sørger for automatisk nattsenking. Her er det mange kroner å spare.

• Bruk alternativ oppvarming som biobrensel, varmepumper eller sol.

Alle kan
Enova gjør det de kan for å informere folk om de gode løsningene som finnes på markedet. Det er imidlertid opp til forbrukerne selv å finne frem til de løsningene som passer dem.

- Vi vil bistå med informasjon på energieffektive løsninger ifm med rehabilitering og nybygging, målet er å få ned den totale energibruken i Norge, og det er hyggelig at hver enkelt person kan være med å bidra. Det finnes gode energiløsninger som gir besparelser som passer mindre boliger, og det er enda flere muligheter for de med større boliger og større energiforbruk. Ingen kan si at de ikke kan spare både penger og miljøet på å velge alternativer til direkte oppvarming med elektrisitet i Norge i dag, sier Renskaug.

Gode råd er gratis
Enova har en støtteordning som omfatter væske-vann og luft-vann varmepumper, pelletskjel og pelletskamin. Enova støtter også investering i styringssystemer med nattsenking. Gode råd gis på Enovas svartjeneste for privatpersoner på telefon