Kvartalet

På Tasta i Stavanger har Link Arkitektur AS tegnet og Kruse Smith Entreprenør AS ført opp Kvartalet, et boligprosjekt med fire blokker og totalt 235 leiligheter for Obos Nye Hjem Rogaland AS.

Fact Box title

Sted: Tasta, Stavanger
Prosjekttype: Nybygg, boliger
Kontraktssum eks mva: BT 4:
75 mill., totalt: 400 mill. kroner
Tiltakshaver:
OBOS Nye Hjem Rogaland
Totalentreprenør:
Kruse Smith Entreprenør
Arkitekt: Link Arkitektur
Landskapsarkitekt: Rambøll
Rådgivere: RIB og RIGeo: Multiconsult l RIV: GK Norge l RIE: HS Vagle l RIAku: Sinus l RIBr: ResQ
Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko l Grunnarbeider: T Stangeland Maskin l Ferdigbetong: Sola Betong l Trappeelementer: Hårr Betong l Stålarbeid: Varhaug bygg og montasje l Taktekking: Sandnes Tak l Aluvindu og ytterdører: Rubicon l Vinduer og balkongdører: Gilje l Blikkenslager: Lie Blikk l Rekkverk: Midthaug l Tømrer: Gann Tre l Maler: Lund & Vaaland l Fliser: Lund mur og flis l Parkett, fliser og maler: T Lund l VVS: Hellevik VVS l Elektro: HS Vagle l Ventilasjon: GK Norge l Heiser: Schindler Heis l Fuging: Allfug l Lås og beslag: Sikring & Låsservice l Kjøkken: Norema l Stillas og utstyr: Ramirent l Byggevarer: Neumann Bygg l Fasadeplater: Cembrit

De fire blokkene er ført opp i fire byggetrinn. Fjerde og siste byggetrinn er nylig fullført.
Prosjektsjef Ivan Sigvaldsen i Kruse Smith Entreprenør forteller at prosjektet er gjennomført i en total-
entreprise. Samlet kontraktssum er cirka 400 millioner kroner eks. mva. Byggetrinn 4 rommer 57 leiligheter og har en kontraktssum på 75 millioner kroner eks mva. Første byggetrinn ble påbegynt i juni 2011, mens fjerde byggetrinn hadde oppstart i august i fjor.

235 leiligheter
Blokkene ligger rundt et stort opparbeidet uteområde. Leilighetene varierer fra 53 til 135 kvadratmeter i størrelse. Prosjektleder Ådne Tonning i Kruse Smith Entreprenør beskriver standarden som høy. Leilighetene i fjerde byggetrinn ble overlevert uten noen byggefeil. 16 av leilighetene er omsorgs-
boliger, utleid til Stavanger kommune.
Utformingen med et stort uteareal mellom blokkene skal gi gode solforhold. Alle leilighetene har livsløpsstandard og egne balkonger eller terrasser. Under blokkene og uteområdet ligger et parkeringsanlegg der alle leilighetene har egen biloppstillingsplass. Uteområdet rommer plener, busker, trær, vannspeil, sittegrupper, gangstier, lekeplasser og to utegriller. Området beskrives som barnevennlig. På nabotomten ligger Tasta Senter.

Prosjekt med stort mangfold
Kvartalet er tegnet av Marita Johannessen, Turid Galta og Hanne Kruse i Link Arkitektur. Sivilarkitekt Hanne Kruse forteller at blokkene i Kvartalet har fire eller fem etasjer.
– Det er store, åpne portrom i alle hjørner, noe som ønsker en velkommen og gir åpninger på tvers av strukturen. Dette grepet gir Kvartalet en sentral rolle i omgivelsene og skaper en estetisk sammenheng mellom boligblokkene, gårdsrommet, bydels-
senteret og den nye bydelsparken, sier Hanne Kruse.
Prosjektet har stort mangfold med hensyn til leilighets-størrelser, planløsninger, balkonger, utsikt og særpreg.
– Formen på boligstrukturen gir gode solforhold for både leilighetene og uteplassene. Noen av boligene har egen inngang direkte fra terreng og bidrar til mangfoldet. Mennesker med ulike behov og livsstil vil her kunne finne sin spesielle bolig. Utendørsområdet er utviklet i tett samarbeid mellom landskapsarkitekt og arkitekt. Det grønne gårdsrommet i midten fungerer som en park med lekeplasser og blir et aktivitets- og møtested for gammel og ung. Fasader og uttrykk er tenkt som en helhet med variasjoner og er med på å skape en bygning som er imøtekommende og med et tidløst uttrykk. Det har vært en stor glede å jobbe frem dette prosjektet, sier Kruse.

Firkant
Ådne Tonning sier at grunnen består av stabil morene, og det lå forurensede masser på deler av tomten. 80.000 kubikkmeter ble gravd opp for å bygge parkeringsanlegget, og 50.000 kubikk-
meter ble tilbakeført til tomten.
Blokkene er rektangulære og ligger slik at de danner en firkant. Det er åpninger både i hjørnene mellom blokkene og midt på blokkene, noe som letter tilkomst og gjennomgang.
Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong, med unntak av et skråtak med bæring av stål på første byggetrinn. Fasadene er kledd med hvite Cembrit-plater og felt med royalimpregnert trekledning. Trappe- og heishusene har royalimpregnert kledning. Leilighetene som vender mot Randabergveien har innglassede balkong. Tilkomst til leilighetene er dels via svalganger og dels via korridorer.

3.000 billass
Ådne Tonning forteller at det har gått med 18.000 kubikkmeter ferdigbetong (stort sett B35) og 1.800 tonn armering i prosjektet. Det utgjør 3.000 billass med betong. Det er Sola Betong som har levert betongen. Trappeelementer er levert av Hårr Betong på Vigrestad.
Det er 25 cm isolasjon i veggene og i snitt 40 cm i takene. Flere av leilighetene er trykktestet. Gjennomsnittlig luftveksling per time er 0,7, mens den beste leiligheten hadde en luftveksling på 0,34 per time. 250 personer har vært med på byggingen av de fire blokkene. Det har kun vært to skader på byggeplassen på 4,5 år.

Fjernvarme
Ivan Sigvaldsen forteller at Kvartalet er prosjektert og ført opp etter Tek07. Oppvarming skjer med radiatorer basert på fjernvarme. På baderommene er det elektriske varmekabler i gulvene. Alle leilighetene er fullsprinklet og har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Viktig oppdrag
Prosjektleder Helge Ove Lode i Gann Tre AS sier at tømrer-
bedriften har utført alt tømmerarbeid med unntak av legging av parkett.
– For oss er dette et stort oppdrag med en kontraktssum på 80 millioner kroner eks. mva. Alt har gått greit. Vi har hatt fra åtte til drøyt 20 tømrere på byggeplassen, sier Lode.

Læringseffekt
Ådne Tonning sier at prosjektet har gått bra.
– Vi har brukt kjente byggemetoder og har hatt gjentakelses-
effekt fra byggetrinn til byggetrinn. Vi har hatt et meget godt samarbeid med tømrerbedriften Gann Tre og er meget godt fornøyd med arbeidet som er utført, sier Tonning.


Flere prosjekter