Gir bud uten egen boligsjekk

Svært mange boligkunder nøyer seg med å lese fremlagt salgsinformasjon før de legger inn bud, viser en ny undersøkelse. Samtidig ønsker de fleste bedre beslutningsgrunnlag.

49 prosent av de som har vært i boligmarkedet gjorde egne undersøkelser før de bestemte seg, ifølge en måling utført av YouGov for Norges TakseringsForbund (NTF).

33 prosent svarte nei, mens 18 prosent ikke husket om de hadde innhentet annen kunnskap enn den de fant i salgsoppgaven.

– Det er tankevekkende hvis bare snaut halvparten av boligkundene sjekker ut forhold på egenhånd. Da lener man seg i litt for stor grad på salgsoppgaven og selve visningen, sier Are Andenæs Huser, administrerende direktør i NTF.

De fleste ønsker seg imidlertid mer informasjon om boligen, ifølge undersøkelsen.

Vil vite mer

To tredjedeler av de spurte svarte ja på om de ville hatt mer informasjon ved kjøp og salg. Bare 19 prosent svarte nei.

De øvrige oppga at de ikke hittil hadde noen erfaringer i boligmarkedet.

– Ønsket om mer informasjon henger nok sammen med at bolighandelen er den største økonomiske beslutningen i vanlige menneskers liv. Svarene synliggjør et underliggende behov for å føle seg enda mer trygg og sikker i en slik situasjon, sier Huser.

Fra årsskiftet kommer en regelendring som har til hensikt å styrke boligkundenes beslutningsgrunnlag. Da blir en ny boligsalgsrapport obligatorisk, i første omgang ved omsetning av eneboliger og rekkehus.

– Rapportene vil bygge på grundigere undersøkelser og gi mer uttømmende informasjon enn en vanlig takst. Forhold som tradisjonelt skaper mange konflikter i ettertid får økt oppmerksomhet. Det vil styrke forutsigbarheten og gi færre krangler.

Kjent med reform

Innføringen bygger på et samarbeid mellom takstbransjen og eiendomsmeglerne.

Mange er allerede klar over at denne endringen er på gang. I NTF-undersøkelsen svarte 44 prosent av de spurte bekreftende på spørsmålet om de kjente til dette.

– Temaet har fått en del oppmerksomhet det siste året. Allikevel er det overraskende at nesten halvparten av befolkningen har merket seg endringen allerede nå, måneder i forkant av at det faktisk skjer, mener Huser.

Boligtakstmennene i Norges TakseringsForbund gjennomgår spesielle kurs som klargjør dem for å lage utvidede boligsalgsrapporter. Kursene arrangeres av Norges Eiendomsakademi.

– Dette har pågått gjennom hele 2014. Bransjen ønsker å stille godt rustet til den store reformen som snart trer i kraft, sier Are Andenæs Huser.