Bygging av garasje kan være en god investering både økonomisk og for bokvaliteten.

Nybygd garasje ga taksthopp

For Øystein Trulsen og kona Kari Haug ble den nye dobbeltgarasjen en lønnsom affære.

Først og fremst fordi biler, sykler, ski og hageutstyr har det bedre innomhus. Men ekstra opptur var det at garasjen ble taksert til 70 prosent mer enn byggekostnaden. Det bidro stil å gjøre investeringen enda et hakk bedre.

Trulsen forteller at når garasjen blir malt til våren og elektrisk anlegg er på plass, vil totalkostnaden ligge på 200 000 kroner inkludert gravearbeid og fundament med ringmur. En boligtakst fra januar viser imidlertid en garasjeverdi på 340 000 kroner.

Merverdi

– Det er naturligvis positivt, men bruksverdien av garasjen er enda bedre. Å kunne sette bilen og utstyr inn i garasjen er veldig bra, ikke minst om vinteren, sier Trulsen som tidligere bodde i Bærum hvor parkeringen måtte skje ute året rundt.

Paret kommer opprinnelig fra Hønefoss og vendte nesen hjemover igjen for å være nærmere foreldre, barn og barnebarn. De stoppet opp litt før på en ny tomt i Hole kommune ved Steinsfjorden. Der oppførte de en enebolig som sto ferdig i november 2013. Garasjen var klar rundt juletider selv om det gjenstår noe ferdiggjøring inkludert en vegg som skiller ut bod innerst i garasjen.

– Betaler seg selv

Byggevarekjeden Montér har med Montérgarasjen tatt en god bit av garasjemarkedet. Garasjeansvarlig Pål Erichsen har lenge ment at garasjer betaler seg selv gjennom verdiøkning på boligen. Teorien fikk han anledning til å prøve ut i praksis da Trulsen kjøpte garasje fra Montér Hønefoss.

Erichsen er klar på at ekstra utstyr og bokvaliteter er viktig ved salg av hus ikke minst når markedet er litt trått. Det vil som regel være et langt tydeligere skille på objekter med eller uten garasje enn mellom hus med fint bad eller enda finere bad.

– Får godt igjen

– Skal du selge, får du godt igjen for garasjeinvesteringen. Det blir en selvstendig bygning og med en veldig tydelig merverdi, fremholder Erichsen og legger til:

– At et garasjebygg så tydelig øker verdien på boligen, kan dessuten være akkurat den lille ekstra motivasjonen man trenger for å ta seg råd selv om man ikke går med umiddelbare planer om å selge. Alle vil ikke nødvendigvis tjene over hundretusen kroner slik som familien Haug og Trulsen. Mer sannsynlig blir garasjen ”gratis” i den forstand at en boligtakst vil vise en verdiøkning som tilsvarer byggekostnaden. I tillegg kommer imidlertid brukskomforten som er det egentlige hovedpoenget.