Når Hyttemessen åpnes på Hellerudsletta 24 april kan publikum oppleve flere nye hyttemodeller. Bildet viser Saltdalshyttas nye flaggskip, Aurora Nova. (Foto: Saltdalshytta)

- Nå vil vi ha større hytter

Denne uken er det duket for ny hyttemesse på Hellerudsletta. Flere hytteprodusenter melder nå at småhyttebølgen er på retur og at nordmenn trenger mer plass til familiens hyttedrøm.

Hytteprodusentene har vind i seilene om dagen. Ikke bare noterer de flere bestillinger enn i fjor. De registrerer at nordmenn også vil ha større hytter enn før.

Dette ifølge en pressemelding fra Hyttemessen, som åpner torsdag 24. april på Hellerudsletta med 250 utstillere.

Arrangøren peker på at mindre hytter har vært i skuddet de siste par årene, men at det nå ser det ut til at stadig flere trenger mer plass til familiens hyttedrøm.

Norges største hytteprodusent, Saltdalshytta, har siden årsskiftet sett at gjennomsnittsarealet er økt med sju kvadratmeter.

Hyttene blir større igjen

– Det er et interessant trekk i tida, sier Trond-Arve Nikolaisen, Saltdalshyttas salgs- og markedssjef.

Gjennomsnittsstørrelsen på hyttene fra Saltdalshytta har gjennom mange år vært ganske stabil. Produsentens mest etterspurte modeller har stort sett vært mellom 70 og 90 kvadratmeter. Hittil i år er snittet på 89 kvadratmeter, forteller Nikolaisen.

– Vi har aldri bygget de store slottene, men truffet godt blant det brede laget av hytteinteresserte nordmenn, sier han.

Markedssjef Helge Nordby i Hedda Hytter har solgt dobbelt så mange hytter i år som i fjor på denne tida.

– Per dags dato har vi passert salgsmålet, sier den fornøyde Hedda-representanten. Men vel så interessant som økningen i bestillinger, er kundenes ønske om flere kvadratmeter. I fjor var gjennomsnittsstørrelsen på hyttene vi leverte 73 kvadratmeter. Hittil i år er den på 113.

Om noen dager ”avduker” Hedda sin nye visningshytte under Hyttemessen på Exporama Senteret. Stilendringene er først og fremst å finne innvendig. Vegger og tak er beiset, gulvet er i eik og andre interiørelementer peker også bort fra hyttenes tradisjonelt trehvite innemiljø. (Foto: Hedda Hytter)

Hetere marked i år

Når Rana Hyttas produktansvarlige, Pål Inge Andersen, henter fram omsetningstallene hittil i år, ser han at budsjettmålene er nær ved å bli nådd allerede i april. Markedet er hetere enn i fjor, melder Andersen.

– Men vi opplever at den største interessen fortsatt knytter seg til de mindre hyttene. Et typisk eksempel er hyttefeltet vi nå bygger ut på Frosta Hageby. Det er små hytter tett i tett, og som bare er på 43 kvadratmeter. Tre er ferdige og de tre neste i produksjon. I alt skal atten bygges på området, som er et tidligere gartneri ved Åsenfjorden med kort avstand til Trondheim.

Tidenes største hyttemesse

Optimismen på produsentsiden gjenspeiler seg også i interessen for Hyttemessen på Hellerudsletta 24.-27. april. Over 250 utstillere er på vei til Exporama Senteret, flere enn noen gang.

– Dette blir uten tvil tidenes største hyttemesse, sier messegeneral Per Levik. Han har flere års erfaring som arrangør av hyttemesser. Levik tror de mange påmeldingene forteller om ny optimisme i hyttebransjen.

– De rekordmange påmeldingene til Hyttemessen på Hellerudsletta vitner om ny optimisme i hyttebransjen, mener arrangør Per Levik.

Den kommer til uttrykk også i nysatsinger på Norsk Hyttesenter, det store området med visningshytter som ligger vegg i vegg med Exporama Senteret. På messens åpningsdag ”avduker” Hedda en ny hyttemodell på området. Saltdalshytta blir også ferdig med en ny hytte til åpningsdagen; den moderne Aurora Nova. Her kan publikum for første gang ta steget inn og få en realistisk opplevelse av produsentens nye flaggskip.

– Vi har nå også redesignet en rekke av våre hyttemodeller, og hvordan de tar seg ut vil publikum kunne se for første gang på Hyttemessen, sier Nikolaisen.

Bonderomantikken ikke død

Han forteller at Saltdalshyttas modeller stilmessig sett nå blir mer rendyrket. Det skjer som en refleks av de strømninger de værer i hyttekjøpernes smak og interesser.

– Den populære Auroa-serien har designmessig vært en blanding av det tradisjonelle og det moderne. Nå rendyrker vi stilene mer. De moderne modellene skal framstå som mer moderne, de tradisjonelle som enda mer tradisjonsorienterte. Noen vil si at fjellhyttene får litt mer ”tradisjonsstæsj”.

– Så hyttebyggeres sans for bonderomantiske innslag er likevel ikke død?

– Nei, vi merker godt interesse for tradisjonsforankrede hytter, sier Nikolaisen.