Møbler kan gi skattefradrag

Boliger som leies ut møblert kan gi eierne betydelige skattefradrag, påpeker eksperter. Men de tror ikke det nytter å fylle leiligheten med gammelt skrot for å dra fordel av regelen.

– I dagens marked vil ikke leietakere akseptere å flytte inn i et loppemarked. Da finner de seg heller noe annet. Det er nok å velge mellom, sier salgssjef Håvard Tverdal i Leiebolig Utleie.

Firmaet forvalter rundt 1800 utleieboliger i Oslo og Akershus, og er daglig i kontakt med folk som ser seg om etter et nytt sted å bo. Mange av dem vil gjerne komme til en møblert leilighet.

– Men hvis møbler og inventar åpenbart burde vært kastet vil de enten snu i døren eller forlange at møblene fjernes før innflytting. I så fall får jo eier bare et nytt problem istedenfor skattefradraget, sier Tverdal.

Hvis boligen leies ut møblert kan eieren kreve fradrag slik at den skattepliktige leieinntekten reduseres.

Flere metoder

– Når utleien skjer i privat regi og eier selv bruker innboet før og etter utleieperioden, kan fradraget skjønnsmessig settes til 15 prosent av brutto leieinntekt, sier advokat Therese Karoline Gjerde i advokatfirmaet Pricewaterhouse Coopers AS.

Denne praksisen kan anvendes ved skattepliktig utleie på inntil til tre års varighet, men det åpnes også for at den kan benyttes lenger. Erfaringsmessig praktiseres ikke tidsbegrensningen veldig strengt, ifølge Gjerde, men hun understreker at det er viktig å oppgi i selvangivelsen hva man har lagt til grunn rundt dette.

I andre tilfeller kan innbo fradragsføres etter reglene om avskrivning av driftsmidler.

– Når verdien av møbelet er lavere enn 15 000 kroner kan normalt hele beløpet fradragsføres samme år. Når verdien er høyere og møbelet har en varighet på minst tre år må fradrag kreves etter en såkalt saldometode, slik at 20 prosent fradragsføres hvert år inntil verdien er redusert til 15 000. Deretter kan restbeløpet fradragsføres under ett, sier Gjerde.

Hun får fra tid til annen spørsmål fra utleiere som lurer på om innboet kvalifiserer til betegnelsen møblert leilighet.

Mest møblert

– Det finnes ingen helt klar definisjon av hva slags møbler og innbo som må være på plass for å kunne bruke fradragspraksisen på 15 prosent, men utgangspunktet er at fullt fradrag forutsetter at boligen er fullt møblert. Hvis man er i tvil er det et godt råd å kreve fradraget, men samtidig gi nøyaktig informasjon som tilleggsopplysninger i selvangivelsen.

Praksisregelen om 15 prosent fradrag av brutto leieinntekt gjelder bare ved privateid bolig. Når utleien skjer i regi av eiers firma er det avskrivningsreglene som gjelder.

– Mer enn halvparten av boligene som for tiden legges ut i leiemarkedet i Oslo og Akershus tilbys helt eller delvis møblert, sier Håvard Tverdal i Leiebolig.

Han ser noen mønstre når det gjelder ønskene fra ulike grupper leietakere.

– Møbler og utstyr koster penger, så unge leietakere forventer at det er hvitevarer i boligen. Det samme gjelder folk som har en forholdsvis kort tidshorisont på leieforholdet. Da er ikke personlig smak like avgjørende som når man tenker å bo samme sted i mange år.