Norge skal få et nytt sykehus til kreftbehandling som tilbyr svært avansert behandling til sine pasienter. Illustrasjon: Nordic — Office of Architecture»

Disse skal planlegge nytt kreftsenter i Oslo

Norge skal få et nytt sykehus for kreftbehandling som tilbyr svært avansert behandling til sine pasienter, og nå er det klart hvem som har fått kontrakten med å planlegge prosjektet.

Teamet består av LINK arkitektur, Multiconsult, Erichsen & Horgen, Hjellnes Consult, NIRAS, Implement Consulting Group og PwC.

Arbeidet med videreutvikling av Oslo Universitetssykehus er i full gang.

- Det har vært svært god respons på denne konkurransen. Vi har hatt muligheten til å velge et team i skarp konkurranse mellom de beste deltagerne i markedet, sier prosjektdirektør Dag Bøhler i Sykehusbygg.

LINK arkitektur er nå i gang med å oppføre et tilsvarende behandlingstilbud i Danmark. Når Dansk Center for Partikelterapi står klart i 2018, vil det tilby den mest nøyaktige form for strålebehandling som finnes. I 2015 ferdigstilte LINK Nordens første kreftklinikk for protonbehandling; Skandionkliniken i svenske Uppsala. Gode erfaringer og kunnskap fra disse to prosjektene danner utgangspunkt for LINKs opplegg til det nye kreftsykehuset ved Oslo universitetssykehus. Prosjektet skal også finne gode løsninger som ivaretar mulig lokalisering av både protonsenter og nytt klinikkbygg, innenfor rammene av en helhetlig utbyggingsløsning for Radiumhospitalet.

Direktør for Helse og omsorg hos LINK arkitektur A/S, Mette Dan-Weibel, ser frem til arbeidet.

- Vi tar med oss vår store ekspertise og erfaring med helsebygg inn i prosjektet. Det er snakk om et veldig avansert og komplekst bygg, hvor grensen mellem teknisk utstyr og humant bygg spiller en avgjørende rolle, sier hun i en pressemelding.

Nå begynner de innledende undersøkelsene og selve konseptutviklingen.

- Sykehusbygg kan godt være en estetisk opplevelse hvor det litt sterile behandlingsmiljøet er nedtonet til fordel for sansing og romopplevelser. Vi vet at arkitekturen spiller en stor rolle i forhold til pasientens helbredelse, sier Dan-Weibel.