Anstein Skinnarland. Foto: BuildingSMART

Dette er buildingSMARTs syn på "Digital agenda for Norge"

I Stortingsmelding 27 (2015-2016) «Digital agenda for Norge — IKT for en enklere hverdag og økt produktivitet» presenterer regjeringen Solberg sine hovedmål og hovedprioriteringer for IKT-politikken. 

Anstein Skinnarland

Daglig leder i Building SMART

Ikke minst beskriver meldingen hvordan IKT kan benyttes for å fornye, forenkle og forbedre offentlig sektor, og hvordan IKT kan legge til rette for innovasjon og konkurransekraft.

Det var i denne forbindelse jeg på vegne buildingSMART Norge fikk lov til å legge frem våre synspunkter for Stortingets transport- og kommunikasjonskomite. Følgende er et sammendrag av min uttalelse foran komitéen på Stortinget 14. juni:

Etter vårt skjønn er Stortingsmelding «Meld. St. 27» i det store og hele god. Den dekker de viktigste punktene for den pågående digitaliseringen av samfunnet, og da med skarpest fokus på digitaliseringen av offentlig sektor og forvaltning. Vi skulle gjerne sett at stortingsmeldingen i større grad også tok for seg hvordan IKT og digitalisering kan effektivisere og øke produktiviteten i BAE-næringen.

I det videre arbeidet er det derfor vårt håp at det legges vekt på verdien av åpne standarder som en forutsetning for effektiv samhandling, flyt, gjenbruk, og kobling av informasjonen, også innenfor BAE. Norges offisielle politikk bør støtte opp under det løftet en samlet, norsk byggenæring gjør - og i en årrekke har gjort - for å få på plass en felles, allmengyldig digital grunnmur. Vi savner derfor et eget kapittel som omhandler digitaliseringen av sektoren, en av Norges aller største.

Hvem er buildingSMART Norge?

buildingSMART Norge er en medlemsdrevet interesseorganisasjon som jobber for bred effektivisering av hele bygg-, anlegg- og eiendomsnæringen (BAE), gjennom digitalisering på åpne formater for informasjonsutveksling. Vi utvikler og implementerer åpne standarder for bygningsinformasjonsmodellering, standardiserte prosesser og terminologi. Dette kaller vi åpenBIM.

Standardisering av formater, prosesser og digitale verktøy er avgjørende for å gjøre innovasjon mulig. Jo mer åpne og frie disse er, desto større mulighet for innovasjon og nyskapning.

Staten burde ikke bare understøtte disse åpne standardene for å maksimere samfunnsnytten av den raske teknologiutviklingen, det burde være et grunnleggende krav.

Digitalisering og automatisering av saksbehandling

Digitalisering og automatisering av saksbehandling i offentlig sektor og forvaltning, har fått en sentral plass i Stortingsmeldingen. Det er viktig og riktig. Vi trenger en nasjonal felleskomponent for digital byggesaksbehandling. Digitalisering og automatisering av saksbehandling for byggenæringen betinger at alle i næringen jobber på samme måte, og benytter felles, åpne standarder, prosesser og terminologi. Først da kan vi få fart på innovasjon og utvikling av en konkurransedyktig næring.

En klok strategi

Det jobbes godt i Direktoratet for Byggkvalitet og KS KommIT for å nå målsettingen om digitalisering av byggsektoren, som den er uttrykt i Byggnett-strategien fra 2014. Nå skal denne revideres. Vi håper strategien denne gangen inkluderer konkrete tiltak som involverer næringen. Tiltak som legger opp til utvikling av en felles digital infrastruktur, basert på åpne internasjonale standarder.

Utviklingen av de åpne standardene som benyttes per i dag har kommet langt takket være innsatsen fra buildingSMART. Stadig større deler av næringen baserer seg på åpenBIM og buildingSMART-metodikken. Dessverre er samtidig også store deler av næringen og forvaltningen ennå ikke på banen. For å hente ut de virkelig store samfunnsmessige gevinstene av digitaliseringen, må hele BAE-næringen med. Den digitale verdikjeden mister mye av sin verdi dersom noen velger å fortsatt operere papirbasert eller på lukkede, proprietære formater .

Utdanning og kompetanseutvikling

Studenter som utdanner seg for et langt liv i BAE-næringen må lære hvordan vi jobber og hvordan prosessene foregår i dag og i morgen, ikke hvordan ting foregikk for 20 år siden. Kunnskap om åpenBIM, frie digitale verktøy og felles prosesser som bygger på buildingSMART-metodikken burde være et minstekrav.

ÅpenBIM må inn i læreplanene, det kan ikke være opp til de enkelte lærerkreftene ved utdanningsinstitusjonene å avgjøre om det skal undervises i dette eller ikke.

Felles digitalt veikart

Det har vært - og er mange - gode initiativ for digitalisering av vår næring. Disse må samles og koordineres, og vi må tette hullene som hindrer digitalisering på alle nødvendige områder. I oktober kom derfor hele Bygg-, anlegg- og eiendomsnæringen sammen og ble enige om at vi trenger å utarbeide en felles strategi for helhetlig digitalisering; et felles digitalt veikart. Det jobbes med denne nå, med bred involvering fra hele næringen.

En samlet næring kan utarbeide strategien, men vi trenger myndighetenes støtte i implementeringen av den, og ikke minst til koordineringen av de aktivitetene som må gjøres for å få til en helhetlig og samlet digitalisering av bygg- anleggs- og eiendomsnæringen. Vi håper derfor at vårt behov og våre synspunkter blir inkludert og tilgodesett i det videre arbeidet med Stortingsmelding 27.