Den gode boligutviklingen

Bruktboligprisene har holdt seg stabile og vist en stigende tendens gjennom 2020 - også til tross for koronapandemien som har berørt det aller meste i samfunnet vårt. Boligveksten som vi ser gjennom sommermåneden juli er likevel overraskende sterk og kan være grunn til å bli mer optimistiske også med tanke på nyboligmarkedet.

Mandag la boliggiganten OBOS frem sine boligtall for juli – som tradisjonelt er en nokså søvnig boligmåned. Denne oversikten viste en meget sterk vekst for landet totalt sett – også for den store motoren i markedet – Oslo.

Prisveksten var på hele 2,8 prosent for landet sett under ett – og på 2,4 prosent for Oslo. Dette er meget sterke tall. I dette bildet er det viktig å huske på at antall omsatte boliger er en del lavere i juli enn mange andre måneder, selv om de i år solgte mer enn noensinne i juli. Dermed er dette en såpass kraftig økning at det kan vitne om et marked som er på vei oppover – og at vi kanskje må tilbake til rekordåret 2016 for å kunne se en lignende tendens. Dette kan selvsagt endre seg fremover, også om vi får store påvirkninger utenfra, for eksempel rundt smittesituasjonen. Det er likevel verdt å merke seg tendensen vi nå opplever. Det er selvsagt gledelig at dette allerede kan ha smittet over på nyboligmarkedet. OBOS har aldri solgt flere nye boliger i juli enn i 2020.

Onsdag kom også totaltallene for bruktmarkedet i Norge. Eiendom Norges statistikk viste riktignok en noe lavere økning enn OBOS kunne vise til, som ikke er uvanlig. Økningen var på 0,4 prosent i juli, og korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,9 prosent, for landet under ett. Samtidig ble det solgt rundt 45 prosent flere bruktboliger enn i juli 2019. For Oslo endte man på en økning på 0,6 prosent, og korrigert for sesongvariasjoner på minus 0,1 prosent, som var noe lavere enn mange forventet. Det har vært mye snakk om et brennhett marked for de mindre enhetene i hovedstaden, men det selges også selvsagt boliger i andre deler av markedet.

Totalt sett er dette likevel oppsiktsvekkende sterke tall. I hvor stor grad dette vil smitte over på nyboligmarkedet for ukene og månedene fremover er for tidlig å si, men Boligprodusentene vil neste torsdag komme med sine tall, noe som vil gi en pekepinn på hvor dette skal gå. Vi må nok likevel noe frem i tid før vi får se den fulle effekten av en utvikling innen nyboligmarkedet.

Det kan være flere årsaker til den sterke veksten vi nå ser innen boligmarkedet, men hovedårsaken er den lave renten, som trumfer de fleste andre momenter innen dette markedet. Vi har nå tilnærmet en nullrente i Norge, og det er meget billig å låne penger. Samtidig vil vi tro at flere nå har dempet koronafrykten noe, selv om vi ikke er tilbake til en normalsituasjon. Korona er blitt en del av hverdagen, slik den vil være i lag tid. Dermed vil dette medføre at korona ikke blir en like viktig faktor når folk skal avgjøre om de skal inn i markedet, eller kjøpe seg opp med større enheter slik at omsetningen øker i totalmarkedet, som det har vært den siste tiden. Nå ser man først og fremst på boligbehovet, og tenker mer langsiktig. For Oslo sin del ser vi at etterspørselen etter de mindre enhetene er meget stor, og at budgivningen virkelig har begynt å ta seg opp rundt de populære enhetene. Om ikke det etter hvert kommer flere nye prosjekter ut i markedet er dette en tendens som selvsagt vil forsterke seg, noe som gjør at prisene vil skyte ytterligere i været, og gjøre inngangsbilletten til de som ønsker og trenger å bo i hovedstaden blir enda vanskeligere å kunne sikre seg. Vi vil nok derfor høre markedet i stadig økende grad etterspørre de riktige tomtearealene i hovedstadsområdet – og at kommunene må forsterke innsatsen innen reguleringsarbeidet.