Byggenæringen bør bli sentral i valgkampen

Valgkampen er så smått allerede i gang, men etter sommeren starter den opp for alvor. Da vil politikerne bli synlige over alt i media, og vi vil bli overøst med det ene gode forslaget etter det andre. Løfter vil det selvsagt også bli mange av, så får vi se hvor mange som står seg utover neste stortingsperiode.

Byggenæringen bør bli en sentral del av valgkampen av flere årsaker. For det første er næringen landets største distriktsnæring. Mange tror nok at landbruksnæringen er størst i distriktene, men slik er det altså ikke. Byggenæringen er til stede i selv de minste tettsteder. Overalt må det jo bygges boliger, skoler, sykehjem, veier osv. Man kommer rett og slett ikke utenom byggenæringen i samfunnsbyggingen.

Næringen er også landets nest største næring regnet i verdiskaping. Totalt arbeider det over 260.000 personer direkte i byggenæringen, fordelt på rundt 29.000 selskaper. Disse står for en enorm verdiskaping. For å sikre en sunn utvikling av både bygg- og anleggsbransjen, er det viktig at næringens rammebetingelser blir tatt opp.

Det er mange som tror at byggenæringen for tiden går som det griner. Visse steder er nok dette riktig, men det er også slik at mange har det vanskelig. Spesielt i enkelte områder av landet. Tøff konkurranse og hardt pressede marginer samt lavere investeringslyst gjør at mange sliter. Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det nå har vært en kraftig økning i antall konkurser i Norge, og bygg og anlegg topper konkursstatistikken. I dette bildet er det også verdt å merke seg at antall nyetableringer i Norge er det høyeste på ti år, så bildet er sammensatt.

Det eneste som er sikkert er at i den videre byggingen av landet spiller byggenæringen en nøkkelrolle. Da er det viktig at dette også vises igjen i høstens valgkamp. Vi må få frem hva de ulike partiene står for, og hva de ønsker å gjøre for å sikre en stabil og levedyktig byggenæring i Norge. Både statlige og private byggherrer trenger en sunn norsk byggenæring. Viktig stikkord her blir å sikre stabile rammebetingelser, like konkurransevilkår, skattenivå (formueskatt) og hvilke investeringer man kan planlegge etter i tiden fremover, for å nevne noe.

I denne sammenheng er det også viktig at byggenæringen selv, og ikke minst næringens organisasjoner, bidrar til å løfte frem byggenæringen og bidra til at den kommer til syne. Det er nok av temaer å ta av hvor byggenæringen er sentral, blant annet boligutfordringene i de store byene, store samferdselsbehov i alle deler av landet og hvilke oljeinvesteringer vi kan forvente de neste årene. I tillegg kommer selvsagt satsing på eldreboliger, skoler som forfaller, sykehus som skal bygges og så videre.

Vi i Byggeindustrien ser frem til valgkampen, som kan bli den mest spennende på lang tid. Vi skal i hvert fall bidra til å løfte frem byggenæringen i valgkampen.