– Vi vil følge denne saken tett, og jobber for at byggenæringen, som en reisende næring, skal ha rammer som bidrar til like konkurransevilkår, en seriøs næring som bygger på kompetanse og bedrifter som verdsetter å ha ansatte fagfolk, sier BNL-sjef Jon Sandnes.

BNL: - Vil følge nøye med på behandlingen av pendlerreglene

Tirsdag ble det kjent at ESA åpner sak mot Norge for å få slutt på kravet om at arbeidsgiver betaler reise, kost og losji for utstasjonerte EØS-arbeidere i enkelte bransjer.

ESA, som er EFTAs overvåkingsorgan, mener reglene i verftsindustrien, på byggeplasser og i renholdsbransjen bryter med EØS-avtalen og hindrer fri flyt av tjenester. Om standpunktet får gjennomslag vil det kunne får store konsekvenser for hvordan man jobber og organiserer virksomhetene innen byggenæringen.

– Dette har sin opprinnelse i en sak NHO sendte til ESA i 2013, og saken har sitt utgangspunkt i verftsindustrien. Vi i BNL må nå følge nøye med på hvordan denne saken blir behandlet videre. Industrien har historisk sett vært en "fast" næring, men som etter hvert har begynt å opptre mere som en "reisende" næring. Bygg og anlegg har alltid være en "reisende" næring, som har håndtert reisende personell og hvor det har vært regulert gjennom overenskomster. Byggfag er allmengjort mens anleggsoverenskomsten ikke er allmengjort. Det viktigste for oss nå er å følge nøye med slik at ikke prosessen på noen måte gjør det vanskelig å håndtere det faktum at vi faktisk er en "reisende" næring, sier adm. dir. Jon Sandnes i BNL til Byggeindustrien.

Han forventer at behandlingen av saken vil ta lang tid.

– Vi vil derfor følge denne saken tett, og jobber for at byggenæringen, som en reisende næring, skal ha rammer som bidrar til like konkurransevilkår, en seriøs næring som bygger på kompetanse og bedrifter som verdsetter å ha ansatte fagfolk. Vi skal levere komplekse bygg og anlegg derfor er det viktig å bygge opp under dette, sier Sandnes

– Dette er et hett tema, og enkelte bedrifter opplever dette også i dag som utfordrende i forhold til å sikre like konkurransevilkår. Derfor satt også partene mange timer på overtid på vårens byggfagoppgjør i et forsøk på å gjøre det enklere å håndtere, legger han til.