Halvparten hadde innbrudd

Nær 1 av 2 bedrifter i byggenæringen opplevde tyveri på byggeplass i 2011. Nå krever BNL at politi og myndigheter kommer på banen.

– Det er uttalt fra myndighetene at økonomisk kriminalitet skal prioriteres, men det merker bedriftene lite til. Mange av tyveriene er utført på en slik måte at det forteller oss at det er profesjonelle aktører som er på ferde. Dessverre synes det som om de kriminelle løper liten risiko for å bli tatt. Nå må myndighetene og politiet prioritere disse sakene, krever direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Audun Lågøyr i BNL.

43,8 prosent av bedriftene i byggenæringen opplevde innbrudd i 2011. Det er blant de største bedriftene at problemet er størst. 9 av 10 av bedrifter som omsetter for over 250 millioner kroner i året har hatt tyveri det siste året. Det viser en undersøkelse som BNL har gjennomført.

– Konsekvensene for bedriftene er økte kostnader og forsinkede prosjekter. Mange bedrifter har gjennomført sikringstiltak på byggeplassene, men profesjonelle bander ser ikke ut til å sky noe som helst, sier Lågøyr.

Spørreundersøkelsen viser også at flere av bedriftene har gjennomført tiltak for å sikre byggeplassene mot tyveri. For å styrke kampen mot tyveri ytterligere, inviterer nå BNL forsikringsbransjen til samarbeid.

– Vi vil invitere forsikringsbransjen til et samarbeid om bedre forebygging. Alle er tapere når tyvene nærmest får herje fritt, derfor må vi prioritere å jobbe sammen med forsikringsbransjen og Næringslivets sikkerhetsråd for å snu trenden, sier Lågøyr.

Oslo og Vestlandet mest utsatt
Oslo-regionen og Vestlandet er de to regionene der problemet med byggeplasstyverier ser ut til å være størst. Det er også i Oslo-området og på Vestlandet at økningen er sterkest. Sammen med Midt-Norge svarer 20 prosent av bedriftene i disse landsdelene at antall tyverier øker.

BNL-undersøkelsen viser at bedriftene har gjennomført flere tiltak for å sikre byggeplassene mot tyveri. De største bedriftene gjør mest, og gjerder inn byggeplassen, låser utstyr inn i container og leier inn vektertjenester. Grunnen til at de største gjør flere sikringstiltak enn de små bedriftene, er trolig at de minste i større grad opererer i forbrukermarkedet og har dermed muligheten til å låse inngangsdøren til huset de jobber i.

Store verdier
Noen av bedriftene opplever til dels store tyverier i verdier, men de aller fleste tyveriene er av en verdi på under 5000 kroner. Verdiene det stjeles for, er ikke overraskende stigende med størrelsen på bedriftene. Så mange som 40 prosent av bedriftene som omsetter for over 250 millioner har opplevd tyveri hvor det blir stjålet for mellom 100 000 og 250 000 kroner.

600 bedrifter fra hele landet har svart på undersøkelsen til Byggenæringens landsforening.

Hovedfunn i BNLs undersøkelse:

43,8 prosent av alle de spurte bedriftene har opplevd innbrudd det siste året.

Blant entreprenørene, rørleggerne, anleggsgartnerne og ventilasjon og blikkenslagernes medlemmer har over halvparten av bedriftene opplevd tyveri.

Blant entreprenørbedriftene svarer over 80 prosent at de har opplevd tyveri.

Over 90 prosent av de som omsetter for over 250 millioner i året har opplevd tyveri det siste året.

Blant bedriftene som omsetter for over 250 millioner svarer 40 prosent at det var en økning i antallet tyverier i 2011 sammenlignet med 2010.

Økningen sterkest i Oslo- regionen, Midt- Norge og på Vestlandet der over 20 prosent svarer at tyveri har økt.

Sørlandet er den eneste regionen der det meldes om en nedgang i antall tyverier i 2011 sammenlignet med 2010.

Det er verktøy som stjeles oftest. Svært få rapporterer om drivstofftyveri. Samtidig som det er de største bedriftene rammes oftest, er det også de som er flinkest til å anmelde tyveriene.

Men undersøkelsen viser at så mange som 1 av 4 tyveri blir ikke anmeldt.

Tyveriene skjer i hovedsak etter arbeidstid og i helgene, men undersøkelsen viser også at nær 1 av 10 bedrifter svarer at tyveriene skjer i arbeidstiden.