Elverum Torg

Elverum Torg

Sted: Elverum

Prosjekttype: Varehus

Areal: 14.500 kvm

Byggherre: Amco Eiendom

Prosjektledelse og byggherreombud:
Hammerø & Storvik

Totalentreprenør: Consto Øst

Kontraktssum eks. mva:
111 millioner kroner

Arkitekt: Amb Arkitekter

Rådgivere: RIB: Ing. Reidar Paulsen - RIBR: Sweco - RIV og RIE: YIT

Underentreprenører/leverandører: Elektro, rør og ventilasjon: YIT - Glass- og alu: Profilteam - Grunnarb: Auden Senderud Gravemaskindrift - Stål og blikkenslager: Berglund Stål og blikk - Prefab: Spenncon - Taktekking: Knut Nyborg - Rullebånd: ThyssenKrupp Rulletrapper - Gulvstøp: Primekss Norge - Branngardin, port og rullegitter: Emil Solbakken - Flis: Mestermur - Belegningsstein: Lintho Steinmiljø - Brannteknikk: Vestfold Brannsikring

Med ferdigstillelsen av det 14.500 kvm store varehuset for Coop på Elverum, har entreprenøren Consto med stil satt sitt første fotavtrykk på Østlandet.

Prosjektet går under navnet Elverum Torg og har bestått av bygging av en ny Coop Obs-butikk og en parkeringskjeller. Det nye bygget på 14. 500 kvm fremstår som en ny del av Amfi Mart'n Senteret på Elverum. Også tre mindre butikker tilhørende senteret har fått lokaler i nybygget, som har et fotavtrykk på ca. 7.000 kvm. Tidligere var det en Coop Mega-butikk i det tilhørende Mart'n Senteret, men med nye lokaler har Coop utvidet konseptet med en betraktelig større butikk, som åpnet 15. november i fjor. Det har ikke gått elverumsingene hus forbi. Trafikken til senteret har økt betraktelig etter at den nye delen av senteret åpnet dørene.

Byggherre er Amco Eiendom, som er 50/50 eid av kjøpesenterkjeden Amfi Eiendom og Coop Tesam.

Markerte oppstart for Consto Øst
Kontrakten på 111 millioner kroner markerte oppstarten for Constos avdeling på Østlandet, opplyser prosjektleder Arild Børge Eide. Han var første ansatte i den nye Østlandsav-
delingen da prosjektet startet opp.

Spennende fasadespill
Bygningskroppen til det nye bygget består av en stålkonstruksjon og fasaden på selve bygget av Ruukki sandwichelementer. Men disse elementene ligger godt skjult bak det som visuelt fremstår som en trefasade.

Det var et krav fra kommunen at bygget skulle ha en trestruktur. Derfor har arkitekten valgt å legge en utenpåliggende trefasade av malmfuru, forteller prosjektlederen.

Bak trefasaden er det åpent og treverket er lagt i vinkler på 60, 90 og 120 grader. På veggelementene bak treverket er det limt et foliert mønster som går igjen rundt hele bygget. Mønsteret synes gjennom trefasaden og de ulike vinklene i treverket skaper et spennende fasadespill. Totalt er det benyttet 14.000 løpemeter malmfuru i fasadeverket.

I skogbrukshovedstaden Elverum er selvsagt grantreet og elgen valgt som motiv. Den samme grafikken er også benyttet i parkeringskjelleren.

Kvalitetskjeller
I p-kjelleren på 6.300 kvm er det lagt vekt på kvalitet. I kjelleren er det 220 p-plasser. Den er romslig og har et godt kjøre- og parkeringsmønster. I stedet for asfalt er det lagt belegningsstein, sier Børge Eide. En av de store utfordringene i prosjektet var bygging av en stor kulvert som ligger i kjelleren for kommunalt vann og avløp.

– Denne ledningen måtte bygges inn i en kulvert i kjelleren, som har vært et omfattende arbeid. Under bygget er det fin sand, og vi slet med at den raste i underkant av eksisterende bygg. Vi måtte forsegle med betonginjisering og det krevde mye tankevirksomhet for å komme frem til en velfungerende løsning, forteller han.

Opprinnelig grunnentreprenør gikk konkurs midt i det mest intense arbeidet på Elverum Torg.

– Vi fikk den lokale entreprenøren Auden Senderud Gravemaskindrift på plass i løpet av tre uker og gjorde vårt beste for å holde produksjonen i gang. Takket være litt hjelp fra Spenncon klarte vi å kjøre inn noe av tiden vi tapte, sier han.

Viktig prosjekt for Spenncon
Betongelementprodusenten Spenncon AS var ansvarlig for arbeidet med å sette opp råbygget. Også i kjellervegger ble det benyttet betongelementer. Med sin kontrakt på ca. 23 millioner kroner har betongelementprodusenten vært den største underentreprenøren til Elverum Torg.

Det er også et innslag av glass og aluminium i fasaden, i hovedsak ved inngangspartiet, som er levert av Profilteam.

Bygget er koblet til fjernvarme og det er ventilasjon med varmegjenvinnere. Prosjektet er byggesøkt etter TEK 97, men byggherren har ønsket å legge lista etter TEK 10 for å få et energieffektivt bygg. YIT har hatt leveranse og utførelse på rør, ventilasjon og varmegjenvinnere i prosjektet.

– Elverum Torg har vært et veldig bra prosjekt som en oppstart for Consto Øst og vi ferdigstilte bygget innen rett tid, sier prosjektleder Børge Eide.

Smarte, tidsbesparende løsninger
Han fremholder at det har vært et solid fokus på produksjon i prosjektet og forklarer at det ble spart mye tid ved å lukke bygget tidlig, faktisk før selve veggeelementene hadde blitt ført opp.

– Vi valgte å bygge opp en midlertidig gesims, bestående av finer som vi la isolasjon imot før vi satte opp Ruukki-veggelementene. Det bidro til at vi fikk lukket bygget svært tidlig og kunne i en akse av bygget raskt sette i gang med taktekking og opprettholde en svært effektiv produksjon. Vi sparte opp til to måneder i fremdriften på dette valget, sier han.

Consto blir på Elverum
Constos og prosjektleder Arild Børge Eides engasjement i Elverum er imidlertid ikke over. Entreprenøren har fått klarsignal fra byggherren om å starte opp på første etappe av en rehabilitering av hele den eldre delen av Amfi Mart'n Senteret. Første trinn blir ombygging av de gamle lokalene til Coop Mega. I disse lokalene skal Kiwi inn i en flunkende ny butikk allerede til påske. Totalt blir ombyggingen av Amfi Mart'n Senteret på nærmere 18.000 kvm.

Tekst og foto: Jørn Hindklev


Flere prosjekter