Østre Greverud Flerbrukshall

Østre Greverud Flerbrukshall

Sted: Oppegård kommune

Prosjekttype: Flerbrukshall

Btoareal: Ca 2.250 kvm

Byggherre:
Oppegård kommune Eiendom

Totalentreprenør:
Hersleth Entreprenør

Kontraktssum: 38,2 millioner kroner

Byggherreombud/byggeleder BHO: KPP Byggadministrasjon

Arkitekt/LARK: Hille Melbye Arkitekter

Arkitekt og prosjekteringsledelse forprosjekt: sted helhet arkitektur - Shark

Rådgivere: RIB/ RIBr/RIBfy: Høyer Finseth - RIV: Lars Myhre Østfold - RIE (svakstrøm): Schneider Electric Buildings - RIE (sterkstrøm): COWI - Akustikk: Brekke & Strand - Prefab stål/betong: Metacon Industrimek

Underentreprenører/leverandører: Leif Grimsrud - Stålkonstruksjoner/ bæresystem: Metacon Industrimek - Rørlegger: VVS Comfort - Ventilasjon: Ulvik & Westgaard Klimaentreprenør - Elektro: Vestby Elektro-Service - Brannisolering: Firesafe - Heis: Reber Schindler - Tekking: Loggia Tak

Oppføringen av Østre Greverud Flerbrukshall fikk en dramatisk start da totalentreprenøren etter kort
tid gikk konkurs. Da Hersleth Entreprenør AS som nummer to i konkurransen opprettholdt sitt tilbud, ble kontrakten tildelt dem.

I den første tilbudskonkurransen var Østre Greverud Flerbrukshall opprinnelig et stål sandwichbygg, der Hersleth Entreprenør AS endte som nummer to.

– Vi kom med et alternativt forslag om å bruke Royalimpregnert trekonstruksjon etter at vi ble tildelt kontrakten, noe som ga en besparelse for kommunen på ca. en million kroner. Vi ble enige rett før jul i 2011 og skrev kontrakt i januar, forteller prosjektleder Trond Raade i Hersleth Entreprenør.

– Da var tomten var nesten ferdig-
sprengt, og det var i grunnen bra at de ikke var kommet lengre i forhold til grensesnitt og egen og andres jobb, påpeker han.

Passivhusstandard
Tiltakshaver Oppegård kommune har egen energi- og klimaplan som tilsier at de skal bygge med passivhus- og lavenergistandard ved henholdsvis nybygg og rehabilitering.

– Hallen er en passivhuskonstruksjon med yttervegger på 300 millimeter og 450 millimeter tykkelse i taket. Oppvarmingsbehov er 18,2 kWh/kvm og netto kjølebehov er 2,5 kWh/kvm. Glassleverandørene hadde problemer med å levere store fasader med glass i henhold til passivhuskravet på 0,8. St Gobain Bøckmann leverte glassfeltene, der noen av feltene er nede på 0,67 i U-verdi, sier han. Hallen oppvarmes med vannbåren varme fra fem energibrønner på ca 230 meters dyp, i tillegg er den utstyrt med varmepaneler i taket som reflekterer varme ned i hallen. – De er lettere å regulere i forhold til gulvvarme der man har oppmagasinert varme, påpeker Raade.

Tetthetsmålinger
Tetthetsmålingene for hele hallen viste seg å ligge på 0,23, noe som er mye lavere enn tetthetskravet for passivhus på 0,6.

– Tetthetsmåleren var meget imponert. Han hadde aldri hatt så lave målinger. Vi lagde et testrom for tetthetsmålinger underveis for å få bekreftet at vi ikke var på ville veier og var spesielt nøye med grensesnittene, sier han.

Han understreker at de har hatt med seg gode underentreprenører og en meget miljøbevisst byggherre. Miljø er hele tiden i fokus. De er meget bevisst på bruk av elbiler, og underveis ble for eksempel ladepunkter for elbiler tatt med i entreprisen, opplyser Raade.

Sportsgulvet er levert av Gulv og Takteknikk som er en stor leverandør av kombielastisk sportsgulv. Her er det håndball, basket, volleyball og turn som er hovedidrettene. Både prosjektlederen og daglig leder Reinert Hersleth er godt fornøyd med utførelsen av flerbrukshallen som er den første i sitt slag som Hersleth Entreprenør har oppført.

Hille Melbye Arkitekter overtok rollen som ansvarlig søker og utførende arkitekt etter Shark arkitekter AS som hadde prosjektet frem til godkjent rammetillatelse.

– Vi er fornøyde med denne endringen i materialer og konstruksjon. Den hallen som nå er bygget passer godt inn ved siden av det gamle klubbhuset. Vinduene i huset er stort sett konsentrert slik at det er utsyn mot idrettsbanen, både fra kafeteria og trimrom. Bygget er gjennomført som en passivhuskonstruksjon med et kompakt og effektivt bygningsvolum, som har satt store krav til detaljering og gjennomføring, sier arkitektene Reidar Lie og Gard Weibye i Hille Melbye Arkitekter.

Miljøkommunen
– Østre Greverud flerbrukshall er det første prosjektet vi gjennomfører som passivhus. Tårnåsen skole som ble gjenoppbygget etter brann, er et lavenergiprosjekt som sto ferdig nå i år. Vi er i startfasen med to andre prosjekter med passivhusstandard. En bolig for personer som er sterkt avhengig av bistand og en utvidelse av eksisterende Høyås sykehjem med 64 boenheter. En planlagt barnehage skal også bygges etter passivhusstandard, forteller prosjektsjef Ole Hellem i Oppegård kommune og legger til at de bare har fått positive tilbakemeldinger på valget av Royalimpregnert tre i stedet for stål sandwichelementer.

– Det er når vi skal oppgraderer bygg at vi senker standarden litt. Over tid skal vi også rehabilitere Oppegård rådhus. Det har en slik konstruksjon at det blir altfor kostnadskrevende med passivhusstandard, men vi skal så godt som mulig oppgradere bygget til lavenergistandard. Det har sammenheng med at i et slikt gammelt betongbygg, er det et gode del kuldebroer som vi ikke får gjort noe med, og gulv på grunn som vi ikke tar opp og heller ikke gjør noe med, poengterer Hellem.

Tekst og foto: AnneBeth Jensen


Flere prosjekter